Kollage Telias logga och Samsung Galaxy S20De konsumenter som vill vara först ut att testa 5G när det lanseras kan redan nu teckna ett 5G-abonnemang med tillhörande mobil hos Telia. Foto: Telia/Press och Samsung/Press

Mobilnät

Telia lanserar ett 5G-redo abonnemang. I abonnemanget ingår en 5G-redo mobil för de privatkunder som vill kunna använda sig av 5G så fort det finns tillgängligt, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Nu kan privatkunder teckna ett 5G-abonnemang med tillhörande 5G-redo mobil hos Telia. Utrullningen av 5G pågår för fullt hos de flesta mobiloperatörer, och Telia är en av operatörerna som står redo att starta utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige.

5G-abonnemang med Samsungs nya mobiler

De privatkunder som vill ta del av Telias 5G-redo abonnemang kan välja någon av Samsung Galaxys nya modeller S20, S20+ eller S20 Ultra. Alla dessa mobiler finns tillsammans med Telias abonnemang Telia Mobil.

– Telias erbjudande riktar sig mot konsumenter som vill vara redo att testa den nya tekniken och utforska 5G-nätets möjligheter när det väl finns på plats, säger Vahdat Zehtab, chef för Telias mobilaffär.

5G ska ge en bättre användarupplevelse

5G kommer att öppna upp för helt nya digitala möjligheter för konsumenter, företag och andra viktiga samhällsfunktioner eftersom 5G erbjuder mycket högre datahastigheter, kortare svarstider och många andra tekniska egenskaper som ger användarna en mycket bättre upplevelse.

5G-nätet har testats på KTH

KTH i Stockholm var först i Sverige att få ett 5G-nät introducerat av Telia. Därefter har det lanserats flera andra liknande 5G-sajter runt om i Sverige där akademi, näringsliv och offentliga verksamheter har kunnat samarbeta för att testa och utforska 5G-nätets möjligheter och vad det kan erbjuda för typ av tjänster. 

Tillgången till spektrum en förutsättning för utbyggnaden

I Sverige förbereder sig nu Telia för en större utbyggnad av 5G-nätet. För Telia handlar det om det tekniska arbetet men även om beslut från myndigheter, främst när det gäller tilldelningen av spektrum.

För att kunna fortsätta utbyggnaden av 5G-nätet är tillgången till spektrum en väldigt viktig förutsättning. 

De som ansvarar för tilldelningen av spektrum är Post- och telestyrelsen. De har meddelat att målet är att kunna hålla auktioner i oktober 2020 för spektrum i frekvensbandet 3,5 Ghz.