Vy över Åre stad med berget och skidbackarna i bakgrunden.Snart kan boende och turister i Åre njuta av snabbare uppkoppling och nedladdningshastigeter när Telia lanserar sitt publika 5G-nät. 5G-nätet täcker nu till en början centrala Åre

Mobilnät

Snart är det dags för Telia att lansera sitt 5G-nät i Åre. Med 5G blir Åre ytterligare en ort i Sverige som kommer att få ett snabbare mobilnät som i sin tur leder till ett mer uppkopplat samhälle.

Snart blir Åre en av de 20 svenska orter i landet som kan glädja sig åt ett snabbare och bättre mobilnät. Den 10 september lanserar Telia sitt första publika 5G-nät i en av landets största skidorter.

Surfa i högre hastigheter med 5G

Årebor och turister som har mobiltelefoner med stöd för 5G och 5G-abonnemang kan koppla upp sig mot Telias nya 5G-nät och njuta av att kunna surfa i mycket snabbare hastigheter än tidigare. 

Telia Sveriges CTO och tekniska chef, Staffan Åkesson, säger att det i dag är lika viktigt att ha en väl fungerande digital infrastruktur som att ha välpistade backar i ett skidmecka om Åre.

Åre är inte bara en populär skidort. Det är en populär turistort året om. Enligt Staffan Åkesson är det extra kul att få lansera Åres första publika 5G-nät inför vintersäsongen 2021/2022.

Högre datahastigheter och kortare svarstid

Telias 5G-nät kommer att täcka centrala Åre, Björnängen och Duved. Telia kommer att fortsätt sin utbyggnad i området och till 2023 räknar Telia med att deras 5G-nät ska täcka mer än 90 procent av landets befolkning. Telia beräknar att hela 5G-utbyggnaden ska vara klar till år 2025.

Enligt Staffan Åkesson kommer Telias 5G-nät att leverera högre datahastigheter och kortare svarstider. Dessutom drivs det av 100 procent förnybar el.

5G-nätets unika egenskaper bereder vägen för fler digitala tjänster som exempelvis automatiserad produktion, autonoma transporter och helt nya spelupplevelser i mobilen. Fler kommer kunna ta del av ett snabbt och stabilt bredband. 

4G-nätet moderniseras och väntas ge snabbare uppkoppling

Samtidigt som Telia lanserar 5G-nätet i Åre kommer de även att modernisera det nuvarande 4G-nätet. När Telia byter ut den äldre utrustningen mot ny energisnål teknik kommer kapaciteten i 4G-nätet mer än fördubblas. Det innebär att Telias kunder kommer kunna ta del av ett snabbare 4G-nät med snabbare bredbandsuppkoppling vilket kommer att ge en bättre kundupplevelse.