Smartphone med texten 5G med fartränder och ikoner för digitala tjänster i bakgrunden.Bland 5G-näten i Stockholm har Telia både slagit hastighetsrekord och visat på bäst prestanda. Foto: StockStyle/Shutterstock.com

Utmärkelser

Efter en mätning av 5G-näten i Stockholm har Telias utsetts till det allra bästa. Testerna gjordes i det publika nätet och med vanliga smartphones, för att komma så nära kundernas egna upplevelse som möjligt.

Umlaut är världens ledande mätföretag. I juni mätte de prestandan och kundernas faktiska upplevelse av Stockholms olika 5G-nät. 

Inte helt oväntat var det Telia som tog hem segern. Operatörens nät har i flera år utsetts till de bästa på marknaden. Deras nya mobilnät i huvudstaden är alltså inget undantag.

Testerna återskapar kundernas nätupplevelse

Umlaut mätte 5G-nätens prestanda genom omfattande körtester med bil och med 5G-kompatibla smarta telefoner. Mätningarna har alltså gjorts med samma telefoner och i samma miljöer som kunderna själva använder nätet.

Starka resultat i de viktigaste kategorierna

Hakan Ekmen, Umlauts vd för telekommunikation, gratulerar Telia till Stockholms bästa dataprestanda.

– Dessutom har Telias nät det starkaste resultatet i samtliga av de kategorier som är viktiga för kundupplevelsen, som nedladdnings- och uppladdningshastigheter samt video och surfning, säger han i ett pressmeddelande från Telia.

Hastighetsrekord på 2,2 Gbit/sekund

Telia satte dessutom rekord i början av juli när det gäller 5G-hastigheter. Just Stockholms centrala 5G-nät kom upp i högre hastigheter än något annat 5G-nät i Sverige har gjort hittills, nämligen 2,2 Gbit per sekund.

Inte heller detta test gjordes i labbmiljö, utan i ett publikt nät och med en vanlig smartphone för att motsvara kundernas faktiska upplevelse. Det är alltså fullt möjligt för Telias abonnemangskunder att komma upp i dessa hastigheter med sina egna telefoner, påpekar Telias tekniska chef Staffan Åkesson.

5G öppnar för nya teknik

Vidare ser Staffan Åkesson fram emot nya tjänster och upplevelser som 5G kommer att bjuda på. Redan nu testas sedan ett år tillbaka en självkörande buss som styrs via 5G-teknik i ett projekt på Djurgården i Stockholm.

Fler lanseringar kommer förmodligen att dyka upp framöver, allt eftersom Telia bygger ut 5G-nätet på allt fler håll i landet.