Tips

Hur gör man för att ta den perfekta selfien? Här är en enkel guide med tio kanonbra tips om hur du går tillväga för att ta den perfekta selfien med din mobiltelefon.

Att ta selfies är något som verkligen är populärt nu för tiden. Många säger att selfien är här för att stanna. Så hur gör man då för att få till den där perfekta selfien? Nedan lyder 10 enkla tips om hur du gör för att lyckas med det perfekta fotot, följ våra 10 enkla steg och du kan inte misslyckas.

1: Höj kameran

Genom att höja kameran så kommer dina foton att bli avsevärt mycket bättre. Genom att ta foton underifrån så ser det lätt ut som att du har dubbelhaka även fast du inte har det, och om fallet är sådant att du har det så kommer den att se väldigt mycket större ut än den egentligen är.

Det mest grundläggande när du tar en selfie är därför att alltid höja kameran. Ett bra riktmärke är att kameralinsen ska vara placerad ovanför dina ögon.

2: Använd din arm

Det är absolut ingen nackdel att din arm blir med på bilden, så se till att sträcka ut armen och få med lite utav den på bilden så att man faktist ser att det är en riktig selfie. Det skapar en bra och skön känsla att du faktist har tagit fotot själv, annars tror folk lätt att det är någon annan som tagit fotot utav dig och då försvinner hela visten med en SELFIE ”självie” som det översätts till Svenska.

3: Fånga ljuset

Ordet fotografi kommer ifrån grekiskan och står för ljus, skriva och rita. Och betyder i stora drag ”skriv med ljus”. För att ta ett bra foto behöver man självklart ljus, men viktigt att komma ihåg är att det behöver komma ifrån rätt håll. 

Tips! Ljuset är avgörande för bildens kvalité. 

Fel ljus ställer ofta till problem vid fotografering. En bra grundregel är att fotografen alltid skall ha solen i ryggen även fast det inte stämmer in på alla fotografier så är det ändå en bra grundregel. Vid en selfie så är du ju både fotografen och porträttet så då är det viktigt att hålla koll på vilket håll ljuset skall komma ifrån och då skall du självklart inte ha ljuset i ryggen.

4: Tänk på formatet

Ska bilden ligga ner eller stå upp? Hur tror du bilden gör sig bäst? Eftersom tv alltid nu för tiden är i widescreen så vill vi självklart att våra foton och filmer ochså skall vara det. 

Däremot finns det även enstaka fall där en stående bild passar bättre i förhållande till omgivningen. Det viktiga är att du är medveten om skillnaden och fördelarna med dem två olika formaten.

5: Kameraval

På din mobiltelefon har du garanterat två olika kameror en på framsidan och en på baksidan. Genom att använda kameran på framsidan så har du även uppsikt över skärmen och ser hur din selfie kommer att bli efter att du tagit fotot. 

Tänk på! Använd kameran på framsidan av telefonen för att enkelt förhandsvisa bilden. 

Men nackdelen med detta är att kameran på framsidan av din telefon är av mycket sämre kvalite. Så vill du ha bästa möjliga kvalite skall du ta ditt foto med bakkameran även om det kanske krävs att du tar ett par kort extra för att få till det exakt som du vill. Så valet beror på hur mkt tid du vill lägga ner, resultatet blir alltid bäst om du ägnar lite extra tid och använder bakkameran.

6: Rikta blicken rätt

Tänk på att även om du tar din selfie med front kameran och har möjlighet att se på skärmen medans du tar din selfie så skall du titta rakt in i linsen under själva tagningen.Många tittar rakt in i displayen och ser därför lite frånvarande ut.

7: Puta inte med läpparna

Försök inte att göra dig till på bilderna du blir inte bättre än vad du är och att puta med läpparna går fet bort. Försök att slappna av och se naturlig ut. Inga fultrix här inte. 

8: Selfie tagen i spegeln? NEJ TACK!!

Många tror att dem gör sig själva en tjänst när dem tar selfien i spegeln men den tekniken fungerar bättre om du skall ta kort på din egna telefonen för en säljannons.  Använder du även blixt när du tar fotot så kommer den att förstöra hela fotot men vissa verkar tycka att det är en charm i även det. 

Många verkar även ha svårt att fästa blicken och flackar istället mellan skärmen och spegeln och ser förvirrade ut som resultat. Sen är det även lite 2007 över att ta selfies i spegeln.

9: Granska selfien innan du publicerar den.

Ibland kan det komma med detaljer som du kanske inte hade tänkt skulle vara med på fotot och sånt är viktigt att åtgärda innan skadan redan är skedd.

Många tror att det bara är att sträcka ut armen å knäppa ett kort, men för att få till det perfekta fotot så krävs det mycket mer än så. En person som råkat ut för det är vänsterpartiledaren Lars Ohly som en sommar råkade få med lite fel kroppsdelar än vad som var tänkt.

10: Nästa generationens selfies

Känner du att du vill ta selfien till nästa level? Isåfall finns det nu för tiden flera olika alternativ att välja mellan, varför inte en selfiestick eller drönare? Med drönaren så blir det lite som att man blir fotograferad utav en vänn men eftersom det är du som tagit fotot är det självklart en selfie men tagen till en ny nivå.

Med selfiesticken så kan du nå mycket längre än vanliga fall och med drönaren kan du nå nästan oändligt långt. Selfie pinnarna kommer i dagsläget med bluetooth funktion som gör det möjligt att ha en knapp monterad på handtaget för att enkelt kunna ta foton.

Drönarna kan man i dagsläget programmera för att följa efter dig och antingen filma eller fotografera var tionde sekund.