Foto: Jann Lipka/KTH

Mobilnät

Förra veckan startades det allra första 5G-nätet igång på KTH i Stockholm. Bakom näten står Telia och Ericsson som tillsammans med KTH vill skapa en innovationsarena där forskare, studenter och lärare ska kunna utveckla och förstå tekniken och därmed få ett försprång gentemot andra länder.

I onsdags invigdes Sveriges första 5G-nät på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. På senare år har det byggts upp en mängd testnät men detta nät är det första som bygger på en standardiserad teknik. Bakom nätet står bland annat Ericsson som kommer använda samma teknik på 5G-nät runt om i hela världen.

Förutom Ericsson har även Telia varit med i arbetet med nätet.

– För oss är det här nätet viktigt eftersom vi har en stor del av vår forskning och utveckling i Sverige. Vi har nästan 10 000 anställda som jobbar med detta och för oss är det viktigt och kunna samarbeta med lokala partners som KTH och Telia för att driva utvecklingen. Det här är i dagsläget det enda nätet vi har förutom våra egna testnät, säger Ericssons vd Börje Ekholm till TT.

Forskare på KTH ska få försprång i 5G-utvecklingen

Syftet med att lansera 5G på KTH är att ge forskare, lärare och studenter en möjlighet att lära sig mer om tekniken och utveckla den före alla andra. Det kan ge Sverige försprång i den fortsatta utvecklingen.

Den 5G-mast man satte igång i onsdags kommer täcka hela KTH:s campusområde och möjligtvis lite runt omkring. Några kommersiella nät kan vi dock inte räkna med inom den närmsta tiden. Kina ser ut att vara först med det i slutet av nästa år och Sverige uppges ligga ett drygt år efter.

[Ads1]

Första videosamtalet gick till prins Daniel

När Telia, Ericsson och KTH satte igång den nya masten lät man även den första trafiken passera genom näten. Prins Daniel fick äran att ta emot det första videosamtalet i 5G. 

Prinsen passade även på att dela med sig av vad han hoppas och tror den nya tekniken ska kunna leda till.