Närbild på person som håller i en iphone 13.Under årets tredje kvartal backade den globala smartphoneförsäljningen ytterligare. Av de fem största tillverkarna var det bara Apple som ökade sin försäljning, enligt en rapport från Canalys. Foto: Gabo_Arts/Shutterstock.com

Rapporter

Den globala smartphonemarknaden har haft det tufft under det senaste året, och det tredje kvartalet 2022 var inget undantag. Försäljningen backade ytterligare 9 procent, vilket enligt analysföretaget Canalys har att göra med läget i världsekonomin och konsumenternas allt hårdare grepp om plånboken. Det skriver Telekom idag.

Det tredje kvartalet 2022 var enligt Canalys det sämsta kvartalet sedan 2014 för den globala smartphonemarknaden, och det var dessutom det tredje kvartalet i rad som försäljningen dalade. Jämfört med förra året backade försäljningen med 9 procent.

Räknar med fortsatt blygsamma siffror kommande månader

Canalys menar att nedgångarna framför allt beror på de dystra prognoserna för världsekonomin. Konsumenterna håller helt enkelt hårdare i sina plånböcker och prioriterar andra inköp än just tekniska prylar. 

Analysföretaget räknar med att försäljningssiffrorna kommer vara fortsatt dämpade under det kommande halvåret, kanske till och med längre än så.

Apple näst största tillverkaren, och den enda som ökade försäljningen

Samsung har en marknadsandel på 22 procent och innehar fortfarande titeln som den största tillverkaren på smartphonemarknaden, globalt sett. 

Apple landar på en andraplats med sina 18 procent, och var faktiskt den enda av de fem största tillverkaren som ökade försäljningen jämfört med motsvarande kvartal 2021. Det verkar med andra ord som att efterfrågan på nya Iphone-mobiler är stabil.

Xiaomi, Oppo och Vivo i topp fem

En kinesisk trio utgör den nedre delen på listan över världens fem största tillverkare, om man ser till marknadsandelar. På tredje plats kommer Xiaomi med 14 procent av marknaden, medan Oppo med 10 procent och Vivo med 9 procent hamnar på fjärde respektive femte plats.