folk som ska kliva på bussenI framtiden kanske vi åker buss helt utan chaufför. Foto: VGstockstudio/Shutterstock.com

Innovation

Helt elektriska och självkörande bussar? I framtiden kan detta bli möjligt när aktörer som Telia, Ericsson och Keolis nu ingår ett samarbete där siktet är inställt på innovativ kollektivtrafik via 5G-uppkoppling.

Självkörande bussar kanske för många låter som en orealistisk utopi, men med hjälp av 5G-teknik kan detta mycket väl bli verklighet tidigare än vi kunnat ana. En vision är att kollektivtrafiken ska utvecklas längs samma smarta och hållbara linje som våra städer, och nu har aktörer som Telia, Ericsson och Keolis startat ett samarbete för att kunna ta större kliv mot de digitala målen. Det rapporterar Telekom idag.

Projektet inleds i Kista

Projektet ska drivas av den ideella organisationen Urban ICT Arena, och man inleder i Kista, där en 5G-testbädd redan finns på plats. Telia står tillsammans med Ericsson för nät och uppkopplingen mot 5G, och Ericsson kommer även ansvara för de tekniska lösningarna i ett uppkopplat kontrolltorn.

5G-teknikens egenskaper är en förutsättning för att man ska kunna fjärrstyra uppkopplade bussar på ett tryggt och säkert sätt. Enligt Keolis, som är projektets bussoperatör, är satsningen ett viktigt steg på vägen mot ett effektivare och mer hållbart transportsystem. Målet är att man sedan ska kunna testa de 5G-koordinerade bussarna på olika platser i Stockholmsområdet, helt utan säkerhetsförare.

Spännande kliv i den digitala utvecklingen

Om satsningen fortskrider enligt plan satsar man även på att utrusta bussarna med så kallade infotainment-system, som kommer att kunna förse passagerare med information och viktiga uppdateringar längs bussfärden. Åsa Tamsons, chef för affärsområde Technologies & New Businesses på Ericsson, menar precis som Keolis att 5G-projektet innebär stora kliv framåt för det digitala samhället.

– Självkörande fordon blir säkrare och effektivare när de kopplas upp och kan styras på ett smart och intelligent sätt. 5G tillsammans med kontrolltornet gör detta möjligt och vi ligger långt framme i den spännande utvecklingen, säger hon till Telekom idag.