Telias logga ovanför butikNu har hela Skövde stad tillgång till Telias 5G-nät. Därmed är Skövde en av 22 städer med fullt fungerande 5G-nät. Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Mobilnät

Telia har lanserat Skövdes första publika 5G-nät, vilket gör att Skövde nu är en av de städer där företag och människor kan ta del av ett snabbare mobilnät. Det skapar helt nya förutsättningar för ett mer uppkopplat samhälle och framtidens moderna tjänster.

Boende i Skövde som har 5G-abonnemang kan nu ta del av snabbare uppkoppling och högre datahastigheter med Telias 5G-nät. Telias 5G-nät täcker nu hela Skövde stad där man även har uppgraderat 4G-nätet och fördubblat kapaciteten. Nu fortsätter Telia utbyggnaden av 5G-nätet i Skövde kommun och resten av Sverige.

Skövde – en stad med utveckling och forskning i världsklass

Telia Sveriges tekniska chef, Staffan Åkesson, säger att det är extra kul att Skövde är den första staden där hela mobilnätet har uppgraderats till 5G eftersom Skövde som stad är en hemvist för landets hetaste dataspelskluster, med både utveckling och forskning i världsklass.

Även viktiga delar av fordonsindustrin i Sverige finns i Skövde. Staden har även ett aktivt näringsliv och är en växande högskolestad.

22 städer har tillgång till Telias 5G-nät

Telias 5G-nät finns i dag i 22 städer runt om i Sverige, inklusive Skövde. Man räknar med att nätet kommer att täcka mer än 90 procent av landets befolkning redan 2023. När arbetet med utrullningen av 5G-nätet är klart ska det täcka 99 procent av befolkningen och 90 procent av landets yta. 

Högre hastigheter och kortare svarstider

Med Telias 5G-nät får man ett mobilnät som levererar högre datahastigheter vilket ger kortare svarstider. Dessutom drivs det av förnybar el till 100 procent.

De unika tekniska egenskaperna med 5G banar väg för automatiserad produkton, autonoma transporter och helt nya spelupplevelser i mobilen. Dessutom kommer fler att kunna få ett snabbt och stabilt bredband på fler platser som i dag saknar det.

Kunder som har mobiltelefon med stöd för 5G och och ett abonnemang från Telia med 5G kan redan nu koppla upp sig mot 5G-nätet där det finns tillgängligt.