Närbild på två händer som håller upp två huawei-mobiler med skärmen mot kameran.Endast tre tillverkare ökade sin smartphoneförsäljning under Q3, och Huawei var en av dem. Foto: canghai76/Shutterstock.com

Rapporter

Analysföretaget Counterpoint Research har sammanställt smartphonemarknadens försäljningssiffror under årets tredje kvartal, som visar sig vara de lägsta på tio år. En av ytterst få tillverkare som faktiskt ökade sin försäljning var Huawei, mycket tack vare lanseringen av Mate 60-serien på den kinesiska marknaden.

Den globala smartphonemarknaden fortsätter att kämpa i motvind. Enligt Counterpoints senaste rapport minskade marknaden med 8 procent under det tredje kvartalet, jämfört med motsvarande period 2022. Och så låga siffror har man inte sett under ett tredje kvartal på tio år.

De fem största tillverkarna backade under Q3

Samsung är fortfarande den största tillverkaren med 20 procent marknadsandelar, följt av Apple med 16 procent och Xiaomi med 12 procent. På fjärde och femte plats hittar vi OPPO och Vivo med 10 respektive 8 procent. 

Samtliga minskade dock sin försäljning under Q3. Samsung med 13 procent, Apple med 8 procent, Xiaomi med 15 procent ,och OPPO och Vivo med 10 respektive 14 procent.

Huawei en av få som ökade försäljningen

Det var bara tre tillverkare som ökade sina försäljningssiffror under Q3, och Huawei var en av dem. Enligt Counterpoint har ökningen till stor del att göra med deras lansering av Mate 60-serien i Kina.

Honor och Transsion Group (kinesiska tillverkare, precis som Huawei) bröt också trenden under föregående kvartal, där Honors tillväxt sägs ha drivits på av starka resultat på ett internationellt plan. Transsions mobilmärken, till exempel Itel, Tecno, Infinix, fortsatte att växa samtidigt som de gynnades av återhämtningen på Mellanöstern- och Afrika-marknaden (MEA).

Faktorer som kan stimulera köpintresset

Rapporten visar dock att det totala antalet smartphoneleveranser gick upp med 2 procent under Q3 jämfört med Q2. Counterpoints prognos är att köpintresset kan få ytterligare stimulans av Iphone 15-lanseringen och alla shoppinghögtider som står för dörren.