Ung kvinna sitter i soffa med sin mobiltelefon.Några saker som gör att mobiltelefonen får längre livslängd är rensa den på bilder, använda wifi-samtal och ta bort appar som inte används. Foto: Ground Picture/Shutterstock.com

Tips

Vi har tidigare skrivit om Telias undersökning som visade att bara hälften av svenskarna städar sin telefon regelbundet. Flera av deltagarna i undersökningen hävdade att de skulle vara mer benägna att rensa telefonen om det fanns en tydlig guide. Därför har Telia nu tagit fram sju tips på hur man kan öka livslängden på sin mobiltelefon. Följ dessa steg för att få en mobil som håller längre!

Gör en hälsokontroll

Det är många saker som kan försämras när man använder mobilen. Till exempel kan batteriet bli sämre, arbets- och lagringsutrymmet minskar och man kan till och med få virus i telefonen. Det finns en mängd appar och inbyggda funktioner som kan hjälpa dig att upptäcka och åtgärda sådana här saker.

Rensa mobilen

Det är självklart för många att då och då rensa i garderoben eller förrådet. Lika självklart borde det vara att rensa mobilen på bilder, filmer och annat som tar upp en massa plats. Molnlösningar är ett smidigt sätt att lagra bilder och annat på, som gör att du får tillgång till dem var som helst.

Förbättra samtalsupplevelsen

Det finns inställningar för att förbättra samtalsuppkopplingen och få bättre täckning och HD-kvalitet. Om du aktiverar VoLTE och wifi-samtal i mobilen kan du använda wifi-nätet när du ringer, ifall täckningen i mobilnätet är instabil.

Rensa mobilen på rörligt innehåll

Appar med mycket rörligt innehåll kan ta upp väldigt mycket utrymme. Därför kan det vara bra att rensa i appar som TikTok. Se till exempel till att ta bort utkast på videor som är sparade på mobilen. Det kan frigöra mycket utrymme.

Ta bort webbsidor och appar som inte används

Det är lätt att apparna hopar sig i takt med att man installerar nya och kanske har kvar sådana som faktiskt inte används. Gå därför igenom dina appar med jämna mellanrum och avinstallera de som du inte längre använder. Stäng också ner flikar i webbläsaren som du inte längre har behov av.

Återvinn din mobil när du köper ny

Ingen telefon håller för evigt, oavsett hur duktig man är på att hålla den i trim. När det väl är dags att köpa ny telefon är det mest hållbara att panta telefonen. Hos många operatörer kan du lämna in din gamla mobil så ser de till att återvinna den.