Tre stycken Iphones ligger staplade på varandra; en vit, en mörkblå och en gul.Något som har fått en rejäl uppdatering i Iphone 13 är kameran. Foto: s_kaisu/Shutterstock.com

Lansering

Iphone 13 Pro och 13 Pro Max är mer Pro än någonsin. Nytt avancerat kamerasystem, snabbare skärm, bättre batterikapacitet och det nya snabba chipet A15 Bionic ska ge en upplevelse som aldrig tidigare varit möjlig, skriver Apple i ett pressmeddelande.

Tisdag den 14 september lanserade Apple Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max. Båda modellerna bygger vidare på sina föregångare. De stora nyheterna är den nya skärmen, kamerasystemet, batterikapaciteten och bättre prestanda.

Ny snabbare skärm

Nya Iphone 13 Pro och Pro Max har berikats med en effektivare OLED Super Retina XDR-skärmen med ProMotion som har en uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz. Den snabbare uppdateringsfrekvensen anpassar sig från 10 bilder per sekund till upp till 120 bilder per sekund. Det ger en bättre ”touch” respons och snabbare upplevelse när du rör fingret över skärmen.

Dessutom är det den ljusaste skärmen någonsin med upp till 25 procent högre ljusstyrka. Det ger användaren en mycket bättre upplevelse även utomhus i dagsljus när man till exempel tittar på film.

Bästa kamerasystemet i en Iphone någonsin 

En annan nyhet är kamerasystemet. Enligt Apple har Iphone 13 Pro och Pro Max det bästa kamerasystemet någonsin. På baksidan sitter en huvudkameralins, en vidvinkellins och en telefotolins som ger ännu fler proffsfotograferingsfunktioner.

En av skillnaderna jämfört med föregående modeller är att alla tre kameralinserna har stöd för nattläge. Vidvinkellinsen har fått en större sensor med fler megapixlar som ger en snabbare slutartid. Det gör att du kan ta mycket skarpare foton i sämre ljus och när det är mörkt.

En annan nyhet Cinematic-läget för video. Det innebär att du får en tydlig skärpa på objektet samtidigt som du får en snygg oskarp omgivning när du filmar, något som tidigare bara varit möjligt för stillbilder.

Bättre prestanda, bättre batterikapacietet och bättre minne

Det nya chipet, Bionic A15, är Apples egenutvecklade chip. Det ger en mycket bättre prestanda än tidigare. Tillsammans med det kamerasystemet höjer man nivån på foton med flera nya fotofunktioner.

En annan stor nyhet är batteriet som ska vara bättre än någonsin. Den nya batterikapaciteten ger en längre batteritid. Dessutom kan du välja 1 terabyte i lagringsminne på både Ipone 13 Pro och Pro Max.