man håller surfplatta med en raket som stiger uppåtEnligt Telias digital index-rapport 2021 är den svenska expressdigitaliseringen lite av en myt. Foto: Alexander Limbach/Shutterstock.com

Rapporter

När coronapandemin drabbade världen våren 2020 stängdes hela samhällen ner och anställda skickades hem för att bedriva verksamheten på distans. Många har pratat om att svenska företag digitaliserades i expressfart, men enligt Telias digitala index 2021 stämmer den bilden inte riktigt överens med verkligenheten.

I mars 2020 var pandemin ett faktum över hela världen, och även hos oss i Sverige. Effekterna kunde nog ingen ha väntat sig. Men även om en majoritet av de svenska företagen uppger att de inte var beredda på krisen som kom, var det ändå många som kunde fortsätta fungera. Videomöten och molntjänster gjorde det möjligt att jobba hemifrån, vilket enligt Telia har skapat en bild av en snabbt ökande digitalisering.

Men enligt Telias digitala index-rapport 2021 stämmer den bilden inte riktigt överens med verkligheten. 

Fler digitala verktyg men utan kunskap om hur de används

Telia menar att vi förvisso i allt större utsträckning använder digitala verktyg som Teams och Zoom, men att det inte automatiskt betyder att resten av verksamheten har utvecklats i samma digitala riktning. Enligt operatören har många gått från manuella rutiner till digitala verktyg utan att veta hur man faktiskt använder dem på bästa sätt.

Den digitala klyftan fortsatt stor

Rapporten visar även att den digitala klyftan mellan olika företag är fortsatt stor. Mellan små och stora företag har den till och med blivit större. Daniel Stark, affärsansvarig för små- och medelstora företag på Telia, är framför allt bekymrad över att mindre företag har en tendens att förbli lågdigitala, vilket han menar kan bromsa tillväxten på sikt.

– Här tycker jag att branschorganisationer, myndigheter och vi inom tech- och telekom har en viktig roll att spela, säger han ett pressmeddelande.

Företag mer positiva till digitala lösningar

Årets rapport visar även några uppmuntrande resultat. Daniel Stark lyfter till exempel att fler företag är villiga att satsa på digitala lösningar, där kompetensutveckling bland medarbetarna ligger etta på topplistan.

Enligt Daniel Stark tyder det på en större förståelse för att det krävs såväl nya arbetsmetoder som teknik för att hänga med i digitaliseringen.