Närbild på person som håller mobil med ikoner som svävar ovanför.Mobildataanvändningen i Europa har ökat kraftigt under de senaste åren, enligt nya siffror från GSMA. Foto: TippaPatt/Shutterstock.com

Rapporter

Utbyggnaden av 4G och 5G har fått användningen av mobildata att öka kraftigt i Europa under de senaste åren. Enligt organisationen GSMA:s senaste rapport kommer användningen tredubblas fram till 2028, vilket kräver nätuppgraderingar som beräknas kosta upp mot 198 miljarder euro. Det rapporterar ComputerSweden.

Under de senaste åren har tillgången till 4G och 5G ökat, inte bara i Sverige utan över hela Europa. Det har bidragit till att användningen av mobildata har skjutit i höjden rätt rejält, och denna trend beräknas hålla i sig ett bra tag framöver.

Den globala organisationen GSMA samlar över tusen operatörer och andra företag inom mobiltelefoni i syfte att samordna, informera och utveckla den internationella mobilmarknaden. Enligt deras senaste rapport kommer användningen av mobildata tredubblas under de kommande fem åren.

Så mycket har mobildataanvändningen ökat i Väst-, Central- och Östeuropa

Mobildataanvändningen har ökat olika mycket i olika delar av Europa. Om man ser till den genomsnittliga mobilanvändaren i Västeuropa, till exempel i Tyskland, Frankrike, Storbritanninen och Nederländerna, har användningen av mobildata ökat från 20 till 56 GB per månad.

För mobilanvändare i Central- och Östeuropa, till exempel i Slovakien, Slovenien, Österrike, Polen, Ukraina och Moldavien, har användningen ökat från 14 till 37 GB per månad.

Nätverken måste uppgraderas för att kunna hantera ett ökat användande

För att kunna hantera den förväntade ökningen under de kommande åren måste nätverken uppgraderas. Enligt nyhetsbyrån Reuters beräknas den totala kostnaden för dessa uppgraderingar ligga kring 198 miljarder euro, vilket motsvarar 2,3 biljoner svenska kronor.