hand håller upp apples senaste mobil iphone 12 pro mot blå bakgrundNu är det inte många dagar kvar tills den officiella lanseringen av Apples nya Iphone 12. Enligt uppgift kan vi vänta oss fyra olika modeller

Lansering

Spekulationerna kring Apples Iphone 12-modeller har florerat friskt i flera månader. Nu närmar sig den officiella lanseringen, och Ny Teknik presenterar uppgifterna som mer eller mindre har bekräftats av flera säkra källor. Vi kan bland annat vänta oss 5G-stöd som standard, stora högfrekventa skärmar och modern design.

Den 13 oktober kommer Apple under ett något uppskjutet event presentera årets nya mobiltelefoner, det vill säga olika modeller av Iphone 12. Rykten och läckor har under flera månader spridits på telekommarknaden, men nu har man kunnat få flera av spekulationerna bekräftade.

Ny Teknik har analyserat både uppgifter och dess källor och vågar nu göra en mini-presentation av de totalt fyra olika Iphone 12-modellerna som släpps på marknaden under hösten.

Iphone 12 Mini: liten mobil med stor potential

Den minsta i Apples nya mobilsamling, Iphone 12 Mini, lever verkligen upp till sitt namn. Det är en enhet på 5,4 tum, och den billigaste av de fyra modellerna. Enligt uppgift ska den ha utrustats med dubbla kameror på baksidan, och du ska även kunna välja mellan olika minneskonfigurationer. Enligt Ny Teknik finns telefonen med 64, 128 eller 256 GB internt lagringsminne.

Iphone 12 kommer med OLED-skärm

Även standardmodellen (6,1 tum) av Iphone 12 ska ha utrustats med dubbla kameror där bak. Du kommer precis som med mini-varianten förmodligen ha tre alternativ gällande minneskapaciteten, där utbudet innefattar 64, 128 eller 256 GB internminne. Bildskärmen ska vara lika stor som Iphone 11:s, men här har Apple valt en OLED-variant i stället för LCD.

Pro-varianten får en tredje kamerasensor och högfrekvent bildskärm

Iphone 12 Pro beräknas komma i samma storlek som standardmodellen, det vill säga 6,1 tum. På baksidan sitter inte två utan tre kameror, nämligen en lidar-sensor som även återfinns i Apples senaste Ipad Pro. En klar förbättring är bildskärmen, som väntas få en uppdateringsfrekvens på hela 120 Hz. Standardutförandet av Iphone 12 Pro tros komma med 128 GB internt lagringsminne.

Iphone 12 Pro Max är störst och starkast

Med sina 6,7 tum är Iphone Pro Max den största av de fyra nya modellerna. Även här verkar standardutförandet av telefonen komma med 128 GB internminne, en tredje kamerasensor på baksidan och en bildskärm med 120 Hz i uppdateringsfrekvens.

Alla drivs med Apples nya systemchip

Under huven på alla fyra telefonmodeller sitter med största sannolikhet Apples nya chipset A14 Bionic. 5G-stöd verkar bli standard för samtliga i samlingen, däremot säger en källa att det bara är Pro Max-varianten som utrustats med 5G på millimeterbandet.

Försäljningen i butik väntas starta den 23 oktober, men enligt uppgift är det då framför allt standard- och Pro-modellen som blir aktuella. Den som är intresserad av Iphone 12 Mini och Iphone 12 Pro Max kan få vänta till november. Vad lurarna kommer kosta på den svenska marknaden är ännu oklart.