Skylt med Apples logotyp bakom skylt med Xiaomis logotyp i köpcentrum.Det kinesiska mobilmärket Xiaomi har gått om amerikanska Apple på den globala mobilmarknaden. Foto: Alan Sau/Shutterstock.com

Rapporter

Apple halkar ner på tredjeplats över världens största mobiltillverkare. I stället är det Xiaomi som tar plats på silverpallen i deras ställe. Försäljningen har ökat med långt mer det senaste året än hos någon annan global tillverkare, skriver Mobil.se.

Det har skett omflyttningar i topplistan över världens största mobiltillverkare. Länge har Apple legat som stadig tvåa efter Samsung, som än så länge är ohotad etta på den globala marknaden.

Men nu har kinesiska Xiaomi visat framfötterna. Efter ett fantastiskt år med stor ökning av försäljningen kan Xiaomi nu titulera sig som det näst största mobilföretaget i världen.

De två sista tillverkarna i topp 5, Oppo och Vivo, ligger i själva verket på delad fjärdeplats

Topp 5 bland mobiltillverkarna i världen efter marknadsandelar

  1. Samsung (19 procent av marknadsandelarna)
  2. Xiaomi (17 procent)
  3. Apple (14 procent)
  4. Oppo (10 procent)
  5. Vivo (10 procent)

Siffrorna är hämtade från en undersökning som gjorts av Canalys, ett amerikanskt analysföretag. De tog tempen på mobilmarknaden för andra kvartalet 2021. Siffrorna presenterades i en rapport från Canalys under juli månad.

83 procent ökad försäljning för Xiaomi

När det gäller ökningen det senaste året är det tydligt vem som sticker ut i statistiken. Xiaomi har nämligen ökat sin försäljning med hela 83 procent.

Det är mycket tack vare att den kinesiska tillverkaren har ökat sina leveranser till flera marknader världen över, däribland i Latinamerika och Afrika. I de regionerna har Xiaomis leveranser ökat med mer än 300 respektive 150 procent.

Apples försäljning ökar mindre än andra tillverkares

Försäljningsökningen för övriga tillverkare är mer blygsam. Där är Oppo i spetsen med 28 procent försäljningsökning, med Vivo i hälarna med 27 procent.

Den globala ledaren Samsung ökade sin försäljning med 15 procent. Apples försäljning ökade bara med 1 procent, vilket förstås kan ha bidragit till den tappade andraplatsen i antalet marknadsandelar.

På hela mobilmarknaden är den totala försäljningsökningen för året 12 procent.