Tonårstjej som vloggar med sin mobiltelefonUnder sommaren ökade videosamtal

Rapporter

Under sommaren har antalet mobilsamtal skjutit i höjden. Mellan 1 juli och 31 augusti ökade antalet samtal med 19 procent jämfört med samma tidsperiod i fjol och de totala samtalsminutrarna ökade med 27 procent.

Sommarens hemester gjorde att mobilsamtalen ökade under juli och augusti jämfört med samma period förra året. Även mobilsurfen ökade i stora delar av landet, förutom på Gotland där mobilsurfandet fick en tydlig dipp.

Uppladdade data ökade med 22 procent

Mobilsurfen ökade med 26 procent under perioden 1 juli till 23 augusti jämfört med samma tidsperiod förra året.

Under samma period ökade videosamtal, uppladdade filmer och bilder med 22 procent. Samtidigt ökade även antalet personer som surfade i Telenors nät med 9 procent under samma period jämfört med i fjol.

Mobilsurfen ökade samtidigt som coronapandemin bröt ut

Enligt Telenors nätexpert, Andres Suazo är det inget nytt att mobilsurfen fortsätter att öka. Däremot har det skett en beteendeförändring när det gäller samtal till våra nära och kära. Vanligtvis brukar antalet samtal sjunka årligen.

Men redan i våras kunde man se ett trendbrott när många isolerade sig och började arbeta hemifrån. Antalet samtal ökade ordentligt och trenden höll i sig över sommaren. Antalet samtal och samtalsminuter slog rekord i sommar.

Kalmar står för störst ökning

Kalmar län stod för den största ökningen när det gäller den totala mobilsurfen, som ökade med 56 procent. Uppsala stod för den största ökningen när det gäller videosamtal, uppladdade bilder och filmer, som ökade med 38 procent.

På Gotland minskade andelen uppladdad data

På Gotland var trenden tvärtom. Antalet uppladdad mobildata hade en negativ utveckling med minus 1 procent. För total förbrukad mobildata var ökningen bara 12 procent. Sett till de nationella snitten som ligger på 22 respektive 26 procents ökning ligger Gotlands ökning långt under. I Sverige är Gotland det enda länet som har haft en negativ utveckling när det gäller uppladdad data.

Enligt Andres Suazo kan uteblivna sommargäster och besökare till de evenemang som årligen sker på Gotland vara en bidragande orsak. Almedalen är ett exempel på ett sådant evenemang, då mobilen är en viktig funktion i vimlet och minglandet.