En kvinna med shoppingpåsar surfar på telefonenPriserna på mobilabonnemang har gått ned de senaste åren. Foto: leungchopan/Shutterstock.com

Telekomnyheter

Priserna på mobilabonnemang har sjunkit i flera år i rad, det konstaterar Post- och Telestyrelsen. De billigaste mobilabonnemangen har sjunkit med 40 procent det senaste året och nu kostar ett mobilabonnemang med 20 GB data lika mycket som ett abonnemang med 5 GB data gjorde för fyra år sedan.

De senaste åren har priserna på mobilabonnemang blivit billigare. Den nedåtgående trenden fortsatte även under 2018 visar siffror från Post- och Telestyrelsen. Den största prisminskningen stod mobilabonnemang med 4–6 och 40 GB data för. Lägstapriset för ett sådant mobilabonnemang sjönk med 40 procent under 2018, jämfört med 2017.

De allra största mobilabonnemangen med 100 GB eller obegränsad data förblev oförändrade.

GB-priserna blir billigare på större abonnemang

Prisskillnaderna blir tydliga bara genom att titta några år tillbaka i tiden. I slutet av 2018 kostade det billigaste mobilabonnemanget med 20 GB data 245 kronor. Det är nästan lika mycket som ett mobilabonnemang med 5 GB data kostade för bara fyra år sedan. 

Priset per GB har blivit billigare med åren. GB-priset blir även billigare ju större abonnemang man köper. Den som i slutet av förra året köpte det billigaste mobilabonnemanget med 3 GB fick betala cirka 66 kr per GB medan den som köpte det billigaste mobilabonnemanget med 100 GB data bara fick betala 4 kr per GB.

Abonnemang på mobilt bredband sjönk också i pris

Det är inte bara priserna på mobilabonnemang som sjunkit i pris. PTS siffror att priserna på mobilt bredband också har gått ned. Det är abonnemangen med en stor datamängd som sjunkit i pris medan priserna mobilt bredband med liten datamängd varit oförändrade.

I undersökningen har PTS kunnat konstatera att priserna för fast bredband skiljer sig kraftigt åt mellan olika leverantörer. Medianpriset för ett bredband med 100/10 MB var 285 kronor per månad medan ett med 100/100 kostade så mycket som 335 kronor i månaden.