Bekymrad kvinna tittar på mobiltelefon.Säkerhetsexperter rekommenderar att du använder ett antivirusprogram på telefonen för att undvika malware-attacker. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock.com

Rapporter

Säkerhetsföretaget Proofpoint har publicerat en rapport där de konstaterar att malware-attacker mot mobiler i Europa har ökat med 500 procent under årets första månader. Android-telefoner är mest drabbade, men även Iphone-användare blir utsatta. Proofpoint har listat några av de vanligaste attackerna.

De flesta av attackerna syftar som vanligt till att stjäla känsliga uppgifter. Men Proofpoint har även sett exempel på program som kan spela in ljud och bild, spåra ens position samt radera innehåll och data.

Android-telefoner mest utsatta

Det vanligaste är att mobila skadeprogram laddas ner från appbutiker. I de fallen är Androids smartphone-plattform mer utsatt för bedrägeriförsök än Apple iOS. Det beror på att Apple har striktare kvalitetskontroller.

Android är på gott och ont mer öppet. Man kan använda flera appbutiker, vilket gör dessa enheter populära bland cyberkriminella.

Under det senaste året har Proofpoint dock även sett en ökning av sms-bedrägerier.

Några vanliga malware-program

Proofpoint listar några vanliga malware-program i sin rapport och förklarar hur de fungerar. De skriver till exempel om Flubot och Teabot, som stjäl inloggningsuppgifter från offret. Botarna tar sig även in i offrets adressbok för att spridas vidare till andra.

Tanglebot sprids främst via falska notifikationer om paket som har levererats. Men den använder även andra metoder, som falska webbsidor och sms. Med programvaran Moqhao kan förövaren få kontroll över och övervaka offrets enhet.

Proofpoint rapporterar även om malware-programmet BRATA som riktar sig till italienska bankkunder. TianySpy riktar sig till japanska användare och sprider sig genom att skicka falska meddelanden från offrets mobiloperatör.

Så skyddar du dig själv

Proofpoint uppmanar alla att vara uppmärksamma på oväntade eller oönskade meddelanden som innehåller länkar. Du bör även vara misstänksam mot meddelanden där någon ber dig skicka uppgifter om dig själv.

Proofpoint rekommenderar också att man installerar en antivirusapp från en pålitlig källa. En studie från Security.org visar att 76 % av alla smartphone-användare inte har någon sådan.