kvinna plockar upp ny smartphone ur förpackningMånga som köper Iphone SE verkar basera sitt val på det låga priset snarare än telefonens funktioner. Därför bör Iphone SE inte konkurrera ut kommande Iphone 12. Foto: Golubovy/Shutterstock.com

Telekomnyheter

Iphone SE som släpptes i år är en uppskattad modell hos köpare som haft en äldre Iphonemodell, och även dem som bytt från Android till Iphone. Därför tros den inte kannibalisera på försäljningen av Iphone 12 som kommer att släppas i höst, skriver MacWorld.

Den nya versionen av Iphone SE släpptes tidigare i år, och det framgick tidigt att det var den mest prisvärda Iphone som Apple har lanserat på lång tid.

Den här telefonen har sålt mer än väntat under andra kvartalet och har varit betydelsefull för Apples försäljningsresultat under de rådande omständigheterna kring pandemin, skriver 9 to 5 Mac.

Iphone SE ser inte ut att konkurrera med kommande Iphone 12

Risken med denna framgång skulle förstås kunna vara att nya Iphone SE kannibaliserar på den kommande telefonen Iphone 12, det vill säga att fler väljer att köpa den billigare varianten vilket skulle påverka försäljningen av den senare mobilen.

Men så är inte fallet, enligt en ny rapport från amerikanska Counterpoint Research. Rapporten visar att 30 procent av den som köper Iphone SE kommer direkt från en Iphonemodell som är minst fyra år gammal, såsom Iphone 6s som först lanserades 2015.

Det verkar alltså inte vara den målgrupp som efterfrågar de senaste modellerna som köper Iphone SE, så den kommande Iphone 12 borde sitta säkert från att konkurreras ut av sin föregångare.

Ovanligt många Androidanvändare köper Iphone SE

Enligt rapporten bryr sig majoriteten av dem som köper Iphone SE inte så mycket om en större skärm på telefonen eller om mobilen har stöd för 5G. I stället är det just det lägre priset som de lägger större vikt på.

Något ovanligt för Iphonemodeller är att stor andel köpare är tidigare Androidanvändare. Hela 26 procent av dem som köper Iphone SE har precis innan haft en Androidtelefon och väljer alltså att byta tillverkare.