Kvinna surfar på mobiltelefonTrots att datatrafiken har ökat i landet har operatörernas intäkter för mobilabonnemang minskat. Foto: Farknot Architect/Shutterstock.com

Telekomnyheter

Det senaste halvåret har mobiloperatörernas intäkter för mobilabonnemang minskat med 2 procent. Detta trots att datatrafiken har ökat kraftigt bland svenskarna de senaste åren. Men trots minskade intäkter för mobilabonnemang ökar operatörernas intäkter inom andra områden.

Landets mobiloperatörer erbjuder många olika tjänster. Inom en rad områden går det väldigt bra och intäkterna ökar stadigt. Två sådana områden är inom röst- och meddelandetjänster och IoT, Internet of Things. Förvånande nog går det inte lika bra för mobilabonnemangen.

Operatörernas intäkter inom området minskade under årets första halva. Det visar en undersökning som PTS, Post- och telestyrelsen, har gjort. I jämförelse med samma period förra året har intäkterna minskat med 2 procent.

Den huvudsakliga anledningen till att intäkterna har minskat är att mobilabonnemang utan surf säljer sämre än tidigare. Dessutom har operatörernas rörliga intäkter minskat med 18 procent.

Svenskarna surfar mer än tidigare

Det är lite förvånande att intäkterna minskar eftersom datatrafiken fortsatt att öka under många år. Mellan januari och juni ökade datatrafiken med 23 procent.

Den största andelen datatrafik kommer dock inte från mobilabonnemang utan mobilt bredband. Datatrafiken för mobilt bredband steg med 35 procent under årets första 6 månader. Mätperioden innan dess steg datatrafiken inte alls. En förklaring till detta kan vara den ökade andelen mobila bredband med obegränsad surf som har börjat dyka upp på marknaden.

I takt med att svenskarna surfar mer har även priset på surfen minskat. I dag är det många mobiloperatörer som höjer surfnivåerna på sina mobilabonnemang utan att höja priset.

Fler samtal i 4G nu än tidigare

I sin undersökning gjorde PTS ett annat intressant konstaterande. Man upptäckte att allt fler samtal numera sker i 4G. Av alla samtal som görs är omkring 41 procent i 4G i dag. Enligt PTS har den ökningen skett på bara några år.

Många samtal sker dock fortfarande i 3G-näten. Även samtal i 2G-näten är förekommande.