hand håller upp nya huawei mate xsNya Mate XS blir den första vikbara mobilen från Huawei som når den svenska marknaden. Foto: Mr.Mikla/Shutterstock.com

Lansering

Nu är det klart att Huaweis nya vikbara Mate XS kommer till Sverige i april. Telefonen kan än så länge bara förbokas hos operatören Tre och hos Elgiganten.

I mitten av april landar de första exemplaren av den kinesiska tillverkaren Huaweis nya vikbara Mate XS i Sverige. Men redan nu kan förbokningarna göras hos operatören Tre och hos elektronikkedjan Elgiganten. Det skriver Mobil.se som just fått uppgifterna bekräftade av Jacky Zhao, Huaweis Nordenchef.

Påkostad telefon 

Huawei har inte snålat med tillverkningen av Mate XS. Det är en 5G-redo telefon, som med sin Kirin 990-processor har hög prestanda och stor minneskapacitet. Tillverkaren har även satsat på kameratekniken och utrustat den vikbara telefonen med fyra olika linser och Leica-optik. 

Enligt Mobil.se ska priset för en Huawei Mate XS ligga på 25 990 kronor. Om man vill köpa telefonen med abonnemang, erbjuder Tre sitt 3Surfa med 15 GB. Då betalar man 999 kronor per månad i två år, vilket innebär en totalkostnad på cirka 24 000 kronor.

Första telefonen utan Google

Mate XS blir den första vikbara mobilen från Huawei som landar även i Sverige. Det är även den första modellen som inte kommer använda sig av Googles tjänster eller Google Play. I Huawei Mate XS finns i stället tillverkarens egna mobila tjänst – Appgallery.

Appgallery – del av ett sammankopplat system

Huawei själva beskriver sin mobila tjänst som en del av ett större sammankopplat system – det vill säga något mer än att bara vara ett galleri för appar. Appgallery lanserades i Kina redan 2011, men fick en internationell spridning i april 2018 i samband med släppet av Huawei P20.

I dag finns Appgallery tillgängligt i 170 länder och har stöd för 78 språk. Det globala användarantalet beräknas ligga på 390 miljoner per månad.