Kvinna scrollar i sin telefon på trottarkant.Apples VD Tim Cook tycker att vi använder vår teknik fel genom att scrolla tanklöst. Tekniken ska tjäna mänskligheten, inte tvärtom, menar han. Foto: OlegRi/Shutterstock

Telekomnyheter

Apples VD Tim Cook uttrycker sin oro för det hjärndöda scrollandet vi människor ägnar oss åt, skriver 99 och MacWorld. Cook menar att tekniken ska tjäna mänskligheten – inte tvärtom.

Det hjärndöda, oändliga scrollandet ser Tim Cook, VD för Apple, som ett stort problem. Framför allt framhåller han apparnas mjukvara som ett problem, eftersom han menar att alla appar i dag är designade för att hålla oss kvar i ett oändligt scrollande.

Teknik ska tjäna mänskligheten

I en intervju förde Tim Cook sin oro för mänskligheten på tal. Han menar att det hjärndöda, oändliga och tanklösa scrollandet gör att vi använder tekniken på helt fel sätt. I hans mening ger bland annat sociala medier ofta en negativ effekt för användaren, som i förlängningen kan vara direkt skadlig.

– Jag har alltid tyckt att tekniken ska tjäna mänskligheten och inte tvärtom. Och jag har alltid oroat mig över att folk använder teknik för mycket.

Tim Cook berättar att en av de främsta anledningarna till att de släppte Skärmtid, en inbyggd funktion i alla Apple-produkter, var just för att ge användarna möjlighet att se hur mycket de (över)använder tekniken.

Rekommenderar appen Shine

Cook hävdar att de flesta som blir tillfrågade om hur mycket de använder sina teknikprylar ofta underskattar tiden de tillbringar framför skärmen. 

– Det är i allmänhet mycket mer än de påstår själva, säger Tim Cook.

Apple har tidigare gått ut med sitt stöd för appen Shine. Shine är en meditations- och mindfulnessapp som fokuserar på att bryta stigmatiseringen kring psykisk ohälsa.

Stöd under hela dagen

Appen är designad för att ge stöd under hela dagen med olika övningar för att hantera stress och avslappning. Den har också en funktion som gör att man kan prata med andra om psykisk ohälsa.

Tim Cook menar att det här är ett bra exempel på hur teknik kan bidra till ett bättre och mer kvalitativt liv.