Gammal teknik som ligger i en hög.Genom att återvinna gammal teknik gör du miljön en tjänst. Men du kan också spara hundralappar på att lämna in din teknik för återbruk. Foto: gabriel12/Shutterstock

Tips

Det finns enkla sätt att göra din teknikanvändning miljövänligare, skriver Tekniknytt. Framför allt handlar det om att satsa på begagnade teknikprylar och att återvinna den teknik du inte längre använder.

Teknik och teknikprylar når väldigt sällan miljövänlig status. Samtidigt finns det en hel del saker du som konsument kan göra för att vända på trenden. Tekniknytt delar med sig av några enkla tips.

Undvik överkonsumtion och satsa på begagnat

Det är lätt att dras med i hetsen att köpa nytt och att köpa mer. Men det är inte alltid nödvändigt varken att köpa ännu en pryl eller att köpa just nytt. Trots att det verkar komma nya modeller varannan vecka går inte teknikutvecklingen lika snabbt.

Med andra ord är det inte säkert att den senaste telefonmodellen är så mycket bättre än den tidigare varianten. Då kan det vara en god idé att överväga att köpa en begagnad teknikpryl i stället för en ny.

I dag finns många bra tjänster där man kan köpa begagnade teknikprylar, särskilt telefoner. På så sätt gör du både miljön och din plånbok en tjänst. 

Dra ditt strå till stacken och återvinn

Teknik som inte längre används gör inte heller någon nytta i en gammal byrålåda. Men gammal teknik är inte värdelös bara för att den blivit ersatt av en senare modell. Tvärtom kan många delar ofta utvinnas från telefoner, datorer och dylik teknik för att skapa nytt.

Det finns många företag som gladeligen tar emot gammal teknik. Och som en bonus ger också flera företag dig fördelar i form av exempelvis en rabatt på nästkommande köp, om du lämnar in din gamla teknik.

I dag ser vi dessutom en brist på kretskort hos flera tillverkare av mobiltelefoner, någonting som delvis kan avhjälpas av att du lämnar in din gamla teknik. Du gynnar alltså både nyproduktion och miljö genom att återvinna din gamla telefon.