Ung kvinna med långt brunt hårResandet mellan länen och kommunerna under midsommar låg kvar på låga nivåer även i år. Däremot ökade antalet resande till Arlanda med 50 procent i år jämfört med 2020. Ett tecken på att allt fler valde att åka utomlands. Foto: imacoconut/Shutterstock.com

Rapporter

Under midsommarhelgen låg resandet mellan länen fortfarande kvar på låga nivåer. Data från Telia visar att det längre resandet ökade. Jämfört med 2020 var det 40 procent fler som valde att bege sig till Gotland över midsommar i år och resorna mellan Stockholm och Arlanda ökade med 50 procent.

Mobil nätverksdata från tjänsten Telia Crowd Insights visar att det svenska folket tar ansvar samtidigt som livet sakta börjar återgå till hur det var innan pandemin.

Resandet ligger kvar på låga nivåer

Data från Telia visar att resandet mellan länen under midsommarhelgen låg kvar på låga nivåer. Det längre midsommarresandet låg fortfarande 15 procent lägre än under 2019. Men jämfört med 2020 ökade resandet med 5 procent mellan länen. Kortare resor mellan kommunerna minskade dock. Jämfört med 2020 minskade resandet mellan kommunerna under midsommarhelgen med 2 procent.

Ökat intresse för att resa utomlands

Däremot ökade flygresandet rejält under midsommarhelgen jämfört med 2020. Det syns tydligt i resandet mellan Stockholm och Sigtuna kommun.

Enligt data från Telia ökade resandet till Sigtuna kommun, där Arlanda ligger, med 50 procent i år jämfört med förra året. Men resandet från Stockholm till Arlanda ligger fortfarande kvar på låga nivåer. Jämfört med 2019 är det 50 procent färre som reste mellan Stockholm och Arlanda under midsommarhelgen.

Tar oss sakta tillbaka till det normala

Telia gjorde även en analys av aktivitet, det vill säga hur många som befann sig på ett och samma område under en lite längre tid på midsommarafton.

Analysen visade att aktiviteten ökade i Stockholms innerstad med 46 procent jämfört med midsommarafton 2020. I Göteborgs innerstad var motsvarande siffra 16 procent. Även om aktiviteten ökade är det fortfarande 40 procent lägre jämfört med midsommarafton 2019.

Enligt Telias chef för affärsområde dataanalys, Kristofer Ågren, visar analysen att livet börjar återgå till det de normala jämfört med innan pandemin, även om det är en bra bit kvar. Han tycker att det ska bli spännande att analysera hur semesterresandet blir i sommar och hur hemmajobbandet förändras senare i höst när arbetsplatser och kontor öppnar upp igen.