En bild på en Google HomeUppkopplade högtalare som Google Home fick ett lyft under 2018. Foto: Zapp2Photo / Shutterstock.com

Telekomnyheter

Uppkopplade saker blir vanligare i vår vardag och hushållen har aldrig haft så många uppkopplade prylar som nu. Det visar siffror som Telia tagit fram. Vi svenskar är som mest uppkopplade i storstäderna. 

Vi svenskar blir inte bara allt mer uppkopplade, fler och fler prylar blir också uppkopplade. Operatören Telia har tagit fram siffror som visar att genomsnittshushållet idag har 16,9 uppkopplade prylar. Det är en ökning med 33 procent jämfört med året dessförinnan.

Det är hushållen i storstäderna som är allra mest uppkopplade. Den stad där man är som mest uppkopplad är Uppsala.

Smarta högtalare var populärt under 2018

De vanligaste uppkopplade sakerna hushållen har i sina hem är smartphones, surfplattor och tv-spel. Men 2018 är ändå den smarta högtalarens år. Smarta högtalare, likt Google Home, var omåttligt populära under året och idag har nästan var tionde svensk en smart högtalare i sitt hem.

Under året blev även smarta säkerhetssystem vanligare. Framförallt i områden där det är vanligt med höga inkomster. I Djursholm har exempelvis 15 procent ett smart säkerhetssystem.

[Ads1]

Digitala väderstationer blir vanligare på landsbygden

På listan över de vanligaste uppkopplade prylarna finns numera digitala väderstationer. Stationerna som förutom temperatur även mäter vatten och vind har populärast ute på landsbygden. I Hok, Indal, Oviken, Åskloster och Lur har cirka två procent av hushållen digitala väderstationer.

Väderstationerna är inte alls lika vanliga i storstadsområden.

– Orterna som sticker ut i väderstatistiken finns i princip över hela landet och det handlar om mindre samhällen ganska långt från städerna, säger Rickard Damm, Telia Zones chef, i ett pressmeddelande.

Röstassistenter väntas öka kraftigt 2019

Röstassistenter har hittills varit rätt så ovanlig i de svenska hushållen men Rickard Damm tror det blir en förändring under året. Han förutspår att röstassistenter kommer öka kraftigt 2019.