Stad med ljussken som rör sig i snabb hastighet längs med motorvägen.Det är nu klart att Facebook kommer att byta namn. Snart blir jätten till Meta, ett namn som ska föra tankarna till metaverse. Foto: David Peperkamp/Shutterstock

Lansering

Det har legat och grott under lång tid, med rykten som cirkulerat om Facebooks förmodade namnbyte. Nu går jätten ut med att de faktiskt ska byta namn – från Facebook till Meta, skriver Ny Teknik.

Facebooks vd Mark Zuckerberg har vid flera tillfällen gått ut med att Facebook är så mycket mer än bara sociala medier. Efter att ha investerat tungt i den nya tekniken som ska kunna skapa ett metaverse kommer nu beskedet om att Facebook ska byta namn.

Mer än bara sociala medier

Nu när metaverse är nära att bli till verklighet är det viktigare än någonsin för Facebook att särskilja delen av företaget som är sociala medier från det som kommer att bli nästa stora grej.

– I dag ses vi som ett sociala medier-företag. Men i vårt dna är vi ett företag som bygger teknik för att koppla samman människor, säger Mark Zuckerberg, vd på Facebook.

Vissa tror också att Facebook byter namn till Meta för att skilja företaget från den turbulens som rått kring Facebook. Facebook har bland annat anklagats för mörkläggning.

Kritiken som riktats mot företaget den senaste tiden vill man inte ska spilla över på det metaverse som nu utvecklas. Att då byta namn på ägarbolaget från Facebook till Meta är ett sätt att kringgå problematiken.

Samla allt under ett och samma tak

Namnet Meta är förstås en blinkning till det metaverse som Facebookgrundaren investerat i den senaste tiden. Planen är att få hela företaget samlat i en och samma virtuella verklighet, där man kan komma åt alla Metas plattformar.

Idén med ett Facebook-metaverse är att samla företagets alla tjänster och appar under ett och samma tak. Det gäller alltså allt från Facebook till Instagram. Med Meta som varumärke hoppas företaget att den virtuella verkligheten kommer ett steg närmare realisering.