äldre par har videosamtal med sin dotterVideosamtal kan vara ett utmärkt sätt för äldre att delta i julaktiviteterna tillsammans med barn och barnbarn. Foto: Rocketclips

Tips

Under julen brukar de flesta umgås med nära och kära, men det är inte alla som har möjligheten att göra det. Framför allt kan många äldre känna sig ensamma under julen. Kanske hindrar hälsan eller ekonomin dem från att kunna åka iväg till familjen. Men Telia menar att tekniken kan vara en lösning på problemet.

Ensamhet är ett stort problem bland Sveriges äldre invånare. En undersökning från Socialstyrelsen visar att nästan 60 procent av de som har äldreomsorg upplever att de är ensamma. Dessutom lever många av dem i digitalt utanförskap.

Telia vill uppmuntra till att använda tekniken som en lösning på ensamhetsproblemet. Med hjälp av teknik kan familjens äldre släktingar vara delaktiga i julaktiviteterna. Till exempel kan farmor eller morfar via videosamtal vara med i julklappsöppningen, julbaket eller sällskapsspelet, även om de befinner sig långt borta i en annan del av landet.

Tre tips för hur du minskar ensamheten med teknik

Telia delar med sig av tre tips om hur man kan använda tekniken för att minska ensamheten i jul.

  1. Ät julbord tillsammans via videosamtal. För många är julbordet det viktigaste inslaget på julafton. Det är också ett ypperligt tillfälle att inkludera någon som inte är på plats rent fysiskt. Genom att ringa personen via exempelvis Facetime kan han eller hon vara delaktig i gemenskapen.
  2. Spela onlinespel med varandra. Att spela sällskapsspel är en vanlig aktivitet på julafton. Men vem har sagt att man måste spela med spelplaner och pjäser runt bordet? Det finns många mobilspel som går att spela med andra, trots att man inte befinner sig på samma plats.
  3. Se en julfilm tillsammans på distans. Något annat som många gillar att göra på julen är att samla hela familjen framför en film. Vill man ha med en mor- eller farförälder som är på annan ort kan man i så fall streama filmen samtidigt som personen är med på videosamtal.