Mintgrön minibuss med texten 5G på sidodörren.Från och med 24 september kan du under två veckor testa framtidens kollektivtrafik

Mobilnät

Nu testas framtidens kollektivtrafik, 5G-ride. Den 24 september var det premiär för den nya självkörande, eldrivna och 5G-uppkopplad minibuss ute på Djurgården i Stockholm. 

Det nya projektet på Djurgården, 5G-ride, är ett pilotprojekt där en självkörande minibuss via 5G-nätet kopplas upp mot ett kontrolltorn. 5G-ride genomförs i samarbete mellan Telia, Urban ICT Arena, Ericsson och Intel med stöd från Drive Sweden och Vinnova.

Självdrivna elbussar med 5G

Syftet med pilottesterna är att undersöka hur man kan skapa en mer effektiv och hållbar kollektivtrafik med hjälp av digitalisering. På invigningen av 5G-ride, som ägde rum i anslutning till Tekniska Museet, deltog bland annat prins Daniel, representanter från Region Stockholm och Stockholms stad och tidigare nämnda inblandade företag.

Projektet 5G-ride ska utforska hur fjärrövervakning av fordon via kontrolltornet och 5G kan hjälpa till att introducera självkörande eldrivna bussar på ett säkert sätt i stadsmiljön.

De extremt höga datahastigheterna som 5G-nätet kan leverera tillsammans med korta svarstider skulle innebära att kontrolltornet kan skicka ut kommandon som bussarna reagerar på i realtid.

Ambitionen är effektiv och hållbar kollektivtrafik

Målet är att skapa en hållbar och effektiv kollektivtrafik som styrs av operatörer i ett kontrolltorn. Det kan leda till minskad energiförbrukning, förbättra trafikplaneringen och optimera rutterna. I sin tur leder detta till ett mer miljösmart och kostnadseffektivt transportsystem som är lätt att nå för invånarna.

Enligt Telia Sveriges vd, Anders Olsson, är 5G-ride ett bra exempel på hur 5G kan bidra till ett mer hållbart och smartare samhälle.

Eldrivna autonoma fordon som är 5G-uppkopplade och som kan styras från ett kontrolltorn skulle innebära ett enormt kliv framåt när det gäller digitaliseringen av kollektivtrafiken.

Coronasäkert att testa minibussen

Projektet 5G-ride kommer gå mellan Hazeliusporten på Djurgården och Rosendals slott med start den 24 september och pågå under två veckor. För de som vill testa rutten finns det masker och handsprit i bussen för alla resenärer och det finns alltid en säkerhetsförare på plats i minibussen.