Hand håller systemchip i laboratoriemiljö.Qualcomm har nyligen presenterat i-sim – en ännu smidigare variant av e-sim. Foto: mpohodzhay/Shutterstock.com

Innovation

E-sim har precis börjat slå igenom på riktigt, men chiptillverkaren Qualcomm ligger inte på latsidan utan har nu presenterat den senaste varianten av ett digitalt simkort, nämligen i-sim. Hårdvaran finns faktiskt redan på plats i det omtalade Snapdragon 8 Gen 2-chipet. Det skriver Mobil.se.

Sakta men säkert har e-sim blivit ett allt vanligare alternativ till det traditionella, fysiska simkortet och intresset bland användarna har också blivit större. Tekniken har dock kanske inte haft en lika stor genomslagskraft som man kanske skulle kunna tro, med tanke på alla fördelar ett digitalt simkort medför. 

Men det har inte hindrat chiptillverkaren Qualcomm från att utveckla en uppföljare till e-sim, nämligen i-sim (integrated sim).

Tekniken finns redan i Snapdragon 8 Gen 2

Till skillnad från e-sim som kräver en extra krets för att hantera informationen är i-sim inbyggt i själva systemkretsen. Och stöd för tekniken finns faktiskt redan på plats i Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2-chip. 

Enligt Qualcomm är fördelen med i-sim bland annat att det blir enklare för tillverkaren att utrusta alla slags enheter, från surfplattor ner till smarta klockor, med stöd för digitala sim eftersom det inte behövs någon extra hårdvara.

Bygger på samma standard som e-sim

I-sim har fått en säkerhetscertifiering från GSMA (Global System for Mobile Communications Association), vilket garanterar lika hög säkerhet som e-sim. Operatörer som i dag redan erbjuder e-sim kommer inte heller behöva göra något extra eftersom i-sim, enligt Mobil.se, bygger på samma standard som e-sim.

Oklart vilka enheter som blir först ut med i-sim

I dagsläget är det inte klart vilka enheter som blir de första på marknaden med att erbjuda i-sim. Eftersom hårdvaran finns på plats i vissa mobiler som redan har lanserats, behöver det alltså inte nödvändigtvis vara en helt ny modell som blir först ut.