Kollage med Telias logga och avgående vd:n Johan DennelindJohan Dennelind avgår som Telias vd och ersätts av Christian Luiga. Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com och Pressbild/Telia

Operatörsnyheter

Telias vd, Johan Dennelind, meddelade sin avgång i augusti. Det var sagt att hans arbete skulle fortgå till årskiftet. Nu går Telia dock ut med nyheten att Dennelind avgår omedelbart. I stället kliver Christian Luiga in som tillförordnad vd för Telia.

I början av augusti kom beskedet att Telias vd, Johan Dennelind, lämnar Telia efter sex år på företaget. Samtidigt meddelade Dennelind att han skulle stanna året ut för att ge styrelsen en möjlighet att hitta en ersättare.

Nu kommer nästa besked. Johan Dennelind lämnar Telia omedelbart, och i stället kliver Christian Luiga in som ny tillförordnad vd fram tills att man har hittat en permanent vd.

Christian Luiga har varit finanschef på Telia

Telia plockar inte in någon utomstående som tillförordnad vd. Christian Luiga kommer senast från rollen som finanschef på företaget och har arbetat på Telia i tio år. 

När Luiga kom till Telia 2009 fick han rollen Corporate Control. En roll han hade fram till 2014 då han utsågs till telekombolagets finanschef.

Oklart varför Dennelind lämnar i förtid

Varken Dennelind själv eller Telia har meddelat varför den tidigare vd:n väljer att lämna i förtid.

I en intervju med SvD får Christian Luiga frågan om Dennelind har fått ett annat jobberbjudande. Det är dock ingen fråga Luiga kan svara på.

Framöver kommer arbetet med att hitta en permanent vd fortsätta. Christian Luiga säger att det är ett arbete som tar tid och det viktigaste är att hitta någon med rätt kvaliteter snarare än att det ska gå snabbt. På frågan om Luiga själv är ett namn för posten svarar han bara att det är mellan honom och styrelsen.

Fram tills den dagen då Telia har en ny vd på plats kommer Christian Luiga fortsätta med att implementera den strategi bolaget redan har fastslagit. Dessutom vill han försöka få förändringsprocessen att gå snabbare än tidigare.