En telefon som visar Facebook-appenFacebook dominerar listan över 2010-talets mest nedladdade appar. Foto: Wachiwit/Shutterstock

Tips

Analysföretaget App Annie har gått igenom vilka som har varit decenniets populäraste appar och spel. Här listar vi de tio populäraste apparna under 2010-talet.

1–2. Facebook och Facebook Messenger toppar listan

Säkert inte helt oväntat är det sociala medier-jätten Facebook som kniper både första och andraplatsen på listan. Den mest nedladdade appen under 2010-talet var Facebook, och företagets meddelandetjänst Facebook Messenger slutade decenniet som den näst mest nedladdade appen.

3–4. Facebook-ägda appar på plats tre och fyra

På tredjeplats i listan hittar vi en annan populär meddelande-app i form av Whatsapp Messenger och på fjärdeplatsen parkerar bilddelningsappen Instagram. Apparna ägs bägge två av just Facebook, vilket gör att företaget dominerar totalt på appmarknaden.

5. Snapchat

Snapchat lanserades år 2011 och har sedan dess blivit omåttligt populär. Appen är ett lite mer privat alternativ till Instagram där användaren i stället för att dela bilder och videor till alla sina följare kan välja ut vilka användare som får ta del av innehållet.

6. Skype

Skype ägs av Microsoft och används i huvudsak för att ha telefon- och videomöten. Skype grundades år 2003 av bland annat svensken Niklas Zennström, men ägs sedan 2011 av det amerikanska datorföretaget.

7–8. De kinesiska uppstickarna

På plats sju och åtta återfinns de enda apparna som inte ägs av ett amerikanskt företag. Det handlar om de kinesiska apparna Tiktok och UC Browser.

I dagsläget är Tiktok en av världens snabbast växande appar och används för att skapa och dela videor. UC Browser är en webbläsare som är otroligt populär i framför allt asiatiska länder. Webbläsaren ägs av Alibaba Group, som är ett av världens största e-handelsföretag.

9–10. Relativa nykomlingar slår sig in på topplistan

Trots att både Youtube och Twitter lanserades först år 2005 respektive år 2006, vilket är relativt sent i sammanhanget, tar de bägge sociala medier-apparna plats nio och tio på listan över de mest populära apparna under 2010-talet.