Serien Game of Thrones visas på datorNär Game of Thrones hade säsongspremiär ökade Tres datatrafik med 300 procent. Foto: Myriam B/Shutterstock.com

Telekomnyheter

Tidigt på måndagsmorgonen hade den åttonde säsongen av Game of Thrones säsongspremiär på HBO. Många svenskar hade ställt klockan extra tidigt för att se avsnittet när det kom ut. Intresset var stort och det märktes inte minst i Tres mobilnät där datatrafiken ökade med 300 procent under natten.

Natten mot måndag hade HBO-serien Game of Thrones säsongspremiär. Många morgonpigga svenskar gick upp tidigt för att se det första avsnittet. Det stora intresset för serien märktes inte minst av i mobiloperatören Tres nät.

Datatrafiken sköt i höjden när serien startade klockan 03:00 på morgonen. Trafiken steg med hela 300 procent i jämförelse med samma tid en vecka tidigare.

Det hör inte till vanligheterna att så många streamar HBO så tidigt på morgonen. Den normala peaken sker vanligtvis vid niotiden på kvällen.

400 GB användes på en timme

Under den timme som säsongsavsnittet av Game of Thrones pågick använde Tres kunder 400 GB bara för att streama serien. Det hör inte till vanligheterna att en serie lockar sådant intresse. Senast Tre kunde se samma trend var 2016 och 2017 då Netflix släppte hela säsonger av House of Cards. Då kunde Tre se en kraftig ökning under hela dagen och helgen.

Få tv-program får oss att samlas vid en specifik tidpunkt

Tres chef för konsumentaffären, Oscar Otteborn tycker att siffrorna är mycket intressanta. Han menar på att det i dagens samhälle inte är många tv-program som samlar oss vid en specifik tidpunkt. Nuförtiden går de allra flesta serier och tv-program att se i efterhand.

Det är i stort sett bara sportevenemang som får oss att samlas på ett liknade sätt, säger han. Vidare säger Otterborn att det faktum att Game of Thrones-fansen bänkar sig framför sina skärmar samtidigt skapar en känsla av gemenskap.