Man med svart rånarluva och svart hoodie tittar på mobiltelefon som han håller upp framför sig.Telias unika lösning framtagen av deras egna säkerhetsspecialister har satt stopp för miljontals bluffsamtal. Foto: diy13/Shutterstock.com

Nya tjänster

Bedrägerier genom bluffsamtal är ett stort problem både i Sverige och internationellt. Nu har Telia tagit fram en unik lösning för att förhindra att deras kunder ska drabbas av bluffsamtal, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Telia är en av de första operatörerna i världen som infört en unik lösning som ska stoppa bedrägerier genom bluffsamtal, även kallade Wangiri. Wangiri är ett mycket stort internationellt problem. De som drabbas luras till att ringa upp okända nummer och blir därefter debiterade för dyra samtal. 

Mottagaren luras till att ringa upp bedragaren

För att kunna lura människor genom bluffsamtal ändar bedragarna kontinuerligt sitt beteende. Bland annat byter de ut de nummerserier som används vilkte försvårar problemet med att stoppa samtalen.

Bedragarnas telefonrobotar ringer upp nummer men avslutar samtalet snabbt för att mottagaren ska ringa tillbaka. När mottagaren ringer tillbaka tickar det in pengar på bluffmakarnas konto, vilket kan leda till en dyr telefonräkning för den som har ringt bedragarens nummer.

Automatisk blockering av identifierade nummer

Svårigheten i att blockera Wangirisamtalen är att de nummer som används ser ut som vanliga internationella nummer. Den unika lösningen som Telia nu har tagit fram bygger på att Wangirinumren känns igen och blockeras automatiskt under en tid. Förutsättningen för att det ska fungera är att Wangirisamtalen blockeras redan i Telias internationella grossistnät genom Telia Carrier.

Lösningen har stoppat miljontals bluffsamtal 

Enligt Staffan Åkesson, CTO på Telia, är man mycket nöjd med att nu kunna skydda sina kunder mot bedrägerier av denna typ både i Sverige, men även på Telias andra marknader i Norden och Baltikum.

Att förhindra trafik med bluffsamtal är väldigt svårt och det kan fortfarande slinka igenom några enstaka samtal. Därför är det viktigt att konsumenter aldrig ringer upp nummer som de känner igen. 

Telias unika lösning som blockerar Wangirisamtal har tagits fram av företagets egna säkerhetsspecialister. Sedan lösningen infördes har Telia lyckats minska miljontals bluffsamtal varje vecka.