Kollage med Telias logga och Allison KirkbyTelia bekräftar att de har gjort klart med Allison Kirkby som ny vd för mobiloperatören. Foto: astudio/Shutterstock.com och Pressbild/TDC

Operatörsnyheter

Nu står det klart att det blir Tele2:s tidigare vd, Allison Kirkby, som tar över Telia efter Johan Dennelind. Kirkby känner sig hedrad över att ha fått uppdraget och hon tillträder under andra kvartalet 2020. 

Allison Kirkby har varit en het kandidat till att ersätta Johan Dennelind som Telias nya vd. Nu är det bekräftat att den tidigare Tele2-vd:n tar över operatören.

I ett pressmeddelande säger Allison Kirkby att hon känner sig hedrad att bli utsedd till vd för Telia. Kirkby ser fram emot att börja på sitt nya jobb och lära känna alla anställda. Hon anser att Telia genom sin storlek, sin marknadsposition och sina tillgångar kan vara en förebild för hela telekombranschen.

Rekryteringsprocessen inleddes i augusti av ett externt rekryteringsföretag och flera personer har ryktats vara aktuella för jobbet. Genom intervjuer med medlemmar i koncernledningen, styrelsens ledamöter och valberedningsmedlemmar kunde rekryteringsföretaget identifiera de viktigaste sökkriterierna. Därefter gjorde de en kartläggning av kandidater som var lämpade för rollen innan de fattade ett beslut.

Kirkby har stor erfarenhet av telekombranschen

Allison Kirkby har lång erfarenhet från telekombranschen. Hon kommer närmast från det danska telekombolaget TDC där hon har varit vd. Mellan åren 2013 och 2018 var hon även vd för Teliakonkurrenten Tele2. Den rollen lämnade hon när operatören slogs ihop med Com Hem och Anders Nilsson tog över.

– Allison kommer att föra Telia Company vidare i dess ambition att bli det ledande telekomföretaget i Norden och Baltikum, säger Telias styrelseordförande Marie Ehrling.

Tillträder andra kvartalet nästa år

Allison Kirkby kommer inte att kliva på vd-posten direkt. Hon kommer i stället att tillträda under andra kvartalet nästa år.

När Johand Dennelind avgick tog Christian Luiga över som tillförordnad vd. Det är en roll han kommer att behålla fram tills Kirkby tar över nästa år. Luiga kommer då att återgå till sin vanliga roll som finanschef på Telia Company.