Vikbar telefon med bild på blå fjäril på svart bakgrund.Analytikern Ming-Chi Kuo tror att den första vikbara Apple-enheten kommer vara en Ipad eller hybrid mellan Ipad och Iphone. Foto: Wit Olszewski/Shutterstock.com

Innovation

Det har ryktats ett tag om att Apple jobbar på enheter med vikbar skärm, men ännu har de inte yppat något om det själva. Sajten Ny Teknik skrev för några dagar sedan om analytikern Ming-Chi Kuo som spekulerar om vikbara enheter kan vara på gång för Apple.

Trots att flera konkurrenter, till exempel Samsung och Huawei, släppte sina första vikbara telefoner för flera år sedan, verkar Apple inte ha någon brådska med att släppa några egna. Analytikern Ming-Chi Kuo har tidigare uppskattat att de skulle lansera en vikbar Iphone 2024. Nu tror han att det kommer dröja till 2025.

Testar en enhet med 9-tumsskärm

Enligt Ming-Chi Kuo håller Apple aktivt på att testa en vikbar mobil eller surfplatta med en skärm på 9 tum. Enheten ska ha en pixeltäthet som ligger någonstans mellan en Iphone och en Ipad. Specifikationerna kan dock förändras, i och med att uppgifterna inte är bekräftade.

I det här läget ska testningen främst handla om att utvärdera flera viktiga tekniker.

Kommer troligtvis släppa en lite större enhet först

Ming-Chi Kuo tror inte att den första vikbara enheten som släpps kommer vara en Iphone. Han tror att det kommer vara en vikbar Ipad eller en hybrid mellan Ipad och Iphone.

Efter det tror han att tillverkaren kommer att tillverka en enhet med större skärm för att slutligen göra vikbara enheter i samma storlek som Iphones.

Apple utvecklar vikbara oled-paneler tillsammans med LG

Sajten The Elec rapporterar att Apple och LG arbetar med vikbara oled-paneler för datorer och surfplattor. I stället för plasthöljet som man har på dagens vikbara skärmar använder dem en tunn, vikbar glaspanel.