Tre tärningar där en tärning vänds från 4G till 5G.I Storbritannien har det publika 5G-nätet varit igång sedan början av 2019. Ändå är det få som vet skillnaden mellan 4G och 5G och ännu färre som nyttjar det nya nätet. Foto: FrankHH/Shutterstock

Mobilnät

För många är fördelarna med 5G solklara, men det är inte alla som är med på tåget. Särskilt konsumentmarknaden i Storbritannien verkar inte ha uppfattat varför 5G är så bra, skriver Telekom idag.

Enligt en ny undersökning från Deloitte framkommer det att över 50 procent av konsumenterna inte har någon aning om skillnaderna mellan 4G och 5G. Siffrorna gäller en undersökning som gjorts i Storbritannien där det publika 5G-nätet har varit igång sedan maj 2019.

Drygt 50 procent har ingen koll på 5G

I Storbritannien finns det en tydlig jätte på mobilabonnemangsmarknaden, operatören EE, som ägs av British Telecom. Enligt deras siffror är det knappt 1,5 miljoner av deras kunder som använder möjligheten till 5G.

Företaget har totalt runt 16 miljoner kunder, vilket innebär att knappt en procent använder 5G.

– Många har förstått 5G som koncept men har ännu inte förstått hur det ska stärka deras verksamhet och hur man ska tjäna pengar på tekniken, säger Ashish Gupta från BT Enterprise.

I Storbritannien kom det första publika 5G-nätverket så tidigt som maj 2019. Och att intresset är så svalt förvånar operatörerna. Totalt över Storbritannien är det endast fem procent som har tecknat ett abonnemang med stöd för just 5G.

Batteritid viktigare än 5G

Om man frågar konsumenterna själva vad de anser är en ny mobils viktigaste egenskap så får man enligt statistiken nästan alltid batteritiden som svar. Det verkar som att batteritiden och batteriets livslängd är viktigare än att en mobil har stöd för 5G. Detta trots de unika egenskaper som 5G-nätet erbjuder.

Efter batterilivslängd svarar konsumenter att skärmstorlek, prestanda och till och med byggkvalitet är viktigare än att telefonen har stöd för 5G.

Där operatörerna hade förväntat sig störst intresse, inom industrin, har intresset varit något större än i övriga Storbritannien, men det är fortfarande lägre än väntat. Detta förvånar många operatörer. De menar att 5G kommer att bli en av industrins främsta tillgångar när nätet väl sätts i bruk.