Vad är 4G-simkort?

Ett simkort med stöd för 4G kan helt enkelt ansluta sig till operatörens 4G-nät och använda de frekvenser som operatören använder. Fram tills nu, när 5G kommer på allt bredare front, har 4G kunnat erbjuda de absolut högsta både upp- och nedladdningshastigheterna, och de snabbaste svarstiderna.

I dag erbjuder alla operatörer simkort med stöd för 4G, antingen för abonnemang eller kontantkort. För att hitta ett simkort som passar dig bäst kan du använda vår tabell och jämföra operatörernas olika erbjudanden. Filtrera din sökning utifrån dina personliga preferenser och se vilka alternativ som matchar.

Skillnaden mellan 2G-, 3G-, 4G- och 5G-simkort

Skillnaden mellan 2G-, 3G-, 4G- och 5G-simkort handlar helt enkelt om vilket nätverk simkortet har stöd för. I dag har simkorten i regel stöd för fler nätverk än bara ett eftersom operatörerna använder alla kommunikationstekniker för att kunna erbjuda en så optimal uppkoppling som möjligt.

Medan 2G/GSM-nätet främst står för röstsamtal, meddelanden och M2M-kommunikation, har 3G- och 4G-tekniken utvecklats för att hantera internetuppkoppling och dataöverföring. Den stora fördelen med 4G (jämfört med 3G) är att den med hjälp av en helt annan teknologi kan erbjuda betydligt högre hastigheter och bättre täckning. För att en kommunikationsteknik ska få benämningen 4G, måste den kunna erbjuda hastigheter på cirka 100 Mbit/s.

5G har länge varit ett hett ämne på telekommarknaden och har efter många om och men nu även lanserats i Sverige. 5G-tekniken är ännu snabbare än 4G, och framför allt är svarstiderna betydligt kortare. Under optimala förhållanden ska man med 5G kunna uppnå hastigheter på upp till 10 Gbit/s.

Ett 4G-simkort kan ansluta till 2G- och 3G-nätet

Ett 4G-simkort även använda både 2G- och 3G-frekvenser. Det gäller dock inte åt andra hållet. Det innebär att om du mot förmodan skulle ha ett simkort endast med 3G kommer du inte kunna koppla upp dig på 4G-nätet. Och du kan alltså inte heller koppla upp dig på det nya 5G-nätet med ett 4G-simkort, även om du har en mobil med stöd för 5G.

Vilken operatör har det bästa 4G-nätet?

Vilken operatör som har det bästa 4G-nätet just för dig beror på var du bor och vilka övriga behov och önskemål du har. När du jämför simkort, antingen för abonnemang eller kontantkort, är det viktigt att kolla upp operatörernas täckning på din adress. Den kan nämligen skilja sig rätt rejält beroende på var i landet du bor.

Om man ser till Sverige i stort är det Telia och Tele2 som har bäst täckning i 4G-nätet. Telenor kommer som nummer tre, och Tre lägger sig på en fjärdeplats på grund av nätets brister i landets norra delar. Men bor du i en större stad i södra Sverige kan Tres nät erbjuda både stabilitet och höga hastigheter.

Kan jag ha ett 4G-simkort i en 3G-mobiltelefon?

Ja, du kan ha ett 4G-simkort i en 3G-mobil. 4G-simkort fungerar nämligen även med äldre nätverk som 2G och 3G. Men däremot kommer du ju inte kunna koppla upp dig på 4G-nätet eftersom mobiltelefonen inte har stöd för det.

Simkort till en 4G-router

Har du kanske beställt 4G-simkort för ett mobilt bredbandsabonnemang och vill dela surfen via en router? Ett alternativ är att du placerar simkortet i ett USB-modem som du sedan ansluter till 4G-routern. Men det finns även smidigare sätt.

En simkortsrouter, det vill säga en 4G-router med inbyggt simkort, är enklare att installera och har i de flesta fall lättare att ansluta till externa antenner. Det finns flera olika modeller av 4G-routrar med inbyggt simkort, där vissa är stationära och andra är mobila. En del kan erbjuda flera simkortplatser medan andra bara har en.

Vilket alternativ som är det bästa för dig beror lite på din budget och hur du planerar att använda din router. När du ska köpa en 4G-router med inbyggt sim ska du börja med att kontrollera att routern stödjer de 3G/4G-frekvensband som din operatör använder.

Kan mobilen ha dubbla 4G-simkort?

Svaret på frågan är … nja. Låt oss gå igenom detta lite närmre. Vissa mobiltelefoner, framför allt Android, har stöd för dubbla simkort. Det gör att du kan ha två olika telefonnummer i samma mobiltelefon. Praktiskt om du har ett privat nummer och ett jobbnummer, eller om du ska ut och resa och behöver köpa ett lokalt simkort.

Men dubbla simkort innebär inte per automatik att simkort 1 och simkort 2 kommer vara aktiva samtidigt. Den vanligaste lösningen för dubbla simkort kallas Dual Standby. Det innebär att det ena simkortet är aktivt och det andra i standby-läge.

Men det finns också telefoner som har stöd för så kallat Dual Active-sim. Då är båda simkorten aktiva hela tiden.

Primärt och sekundärt simkort

I regel kan bara det primära simkortet koppla upp sig på 4G, medan det sekundära bara har tillgång antingen till 3G- eller 2G-nätet. På senare tid har det dock kommit ut mobiler med stöd för dual 4G LTE, framför allt på den asiatiska mobilmarknaden. Det möjliggör 4G-anslutning på båda simkorten. Men på den svenska marknaden är den här funktionen fortfarande relativt ovanlig, så dubbelkolla vad som gäller för just din mobil.

Vanliga frågor om 4g-simkort

Vad är skillnaden mellan 3G- och 4G-simkort?

Skillnaden mellan 3G- och 4G-simkort handlar helt enkelt om vilket nät och vilka tekniker de har stöd för. 4G-tekniken kan erbjuda betydligt högre hastigheter och snabbare svarstider än 3G-tekniken, och med tanke på vårt stora behov av stabil uppkoppling är det såklart en stor fördel. I dag har dock de flesta simkort stöd för både 2G-, 3G- och 4G, eftersom operatörerna använder alla kommunikationstekniker.

Hur hittar jag det bästa simkortet med stöd för 4G?

För att hitta det bästa 4G-simkortet för dig bör du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina egna behov och önskemål. Använd till exempel jämförelsetabellen på vår sajt.

Vad är en 4G-router med simkort?

En 4G-router med simkort kommer helt enkelt med simkortet inbyggt. Med andra ord har enheten ett inbyggt modem, till skillnad mot en router utan modem som kräver ett externt USB-modem/sticka där du placerar simkortet. Det finns både staionära och batteridrivna 4G-routrar, där vissa har flera simkortsplatser och andra en eller två.

Kan jag ha 4G-simkort i min surfplatta?

Om din surfplatta har simkortsplats och stöd för 4G ska det inte vara några problem att sätta i 4G-simkortet i surfplattan och surfa i 4G. Vissa surfplattor kommer dock utan simkortsplats och kan bara anslutas via wifi, så dubbelkolla vad som gäller just för din enhet.