Vad är 3G-simkort?

Ett 3G-simkort är helt enkelt ett simkort som har stöd för tredje generationens nätverk, vilket faktiskt är utgångspunkten för den trådlösa teknik vi nu använder oss av dagligen. I dag har de flesta simkort som du kan beställa hos operatörerna stöd för alla tre nätverk, 2G, 3G och 4G, eftersom de olika kommunikationsteknikerna fyller olika syften. Det blir även allt vanligare att operatörerna erbjuder abonnemang som har stöd för 5G, och då får du givetvis ett 5G-simkort.

Tänk på! En mobiltelefon som bara har stöd för 3G kan inte kommunicera via 4G, medan de flesta nyare mobiler i regel alltid kan kommunicera med äldre nätverk. Med andra ord kan du med en 4G-telefon ofta koppla upp dig både på 3G- och 2G-nätet.

När 3G-tekniken lanserades kommersiellt i början av millennieskiftet blev det plötsligt möjligt att hantera större datamängder. Vi kunde börja surfa på nätet, ladda ner bilder och videor, använda appar och sociala medier. Intresset för att koppla upp olika enheter via mobilnäten ökade snabbt, och det är kanske inte så konstigt att 3G även har gått under benämningen mobilt bredband.

3G erbjuder förvisso betydligt högre överföringshastigheter än föregångaren 2G, men i jämförelse med 4G har tredje generationens teknik tyvärr inte så mycket att komma med.

Skillnaden mellan 2G-, 3G-, 4G-, och 5G-simkort

Operatörernas olika nät, 2G, 3G, 4G och 5G, använder olika frekvenser att sända sina signaler i. Den största skillnaden mellan näten, och således även simkorten, handlar om vilka hastigheter de kan erbjuda. Kort förklarat använder nätverken olika slags kommunikationstekniker, som tillsammans är viktiga för bästa möjliga uppkoppling.

Visste du? 3G-nätet ger hastigheter på upp till 16 Mbit/s, vilket är cirka 40 gånger snabbare än 2G. 4G är ungefär 500 gånger snabbare än 3G. När 5G etableras på riktigt i Sverige kommer man kunna nå hastigheter upp mot 1 Gbit/s.

2G/GSM-nätet används främst för samtal och sms, men även för så kallad Machine to Machine-kommunikation, medan man genom 3G-nätets entré kunde börja koppla upp sig och surfa i mobilen på ”riktigt”. Men nu när 4G-nätet (och snart 5G) tagit över allt större del av 3G-nätets användningsområden, har operatörerna beslutat att inte utveckla 3G-tekniken vidare.

Flera operatörer har nu påbörjat arbetet med att stänga ner sina 3G-nät, och kommer sedan även släcka ner 2G-näten.

Finns det simkort som bara har stöd för 3G?

I dagsläget är det nog svårt att hitta simkort som bara har stöd för 3G. Som vi nämnt tidigare behövs stöd för samtliga nätverk, eller i alla fall 3G och 4G, för att kunna göra allt vi vill och behöver med våra mobiltelefoner eller surfplattor. Och i dag är det ju inte bara i underhållningssyften som vi kopplar upp oss mot nätet. Vi behöver även uppkoppling för att kunna arbeta, boka biljetter och resor och få hjälp med vägbeskrivningen.

Vi är helt enkelt beroende av stabil uppkoppling, vilket vi tyvärr inte kan få enbart via 3G-nätet.

Kan jag använda ett 3G-simkort i en 4G-mobiltelefon?

Ja, om du har ett 3G-simkort ska du kunna använda det i en 4G-mobil. Mobiltelefoner som tillverkas i dag kan ofta kommunicera med äldre nätverk, vilket innebär att det i regel finns stöd för både 2G och 3G. Men om du mot förmodan skulle ha ett simkort som bara stödjer 3G, kommer du ju däremot inte att kunna koppla upp dig mot 4G-nätet.

Kommer 3G-näten att stängas ner?

Operatörernas licenser för både 2G/GSM- och 3G-näten löper ut 2025, och trots att 2G är äldre kommer blir det 3G-nätet som försvinner först. Detta eftersom 2G fortfarande har relativt god täckning och används för både samtal, sms och Machine to Machine-kommunikation. Exempel på det senare är betalterminaler, larm och åtelkameror, det vill säga enheter som inte kräver några högre överföringshastigheter.

Flera operatörer har nu påbörjat nedsläckningen av sina 3G-nät. Samtidigt ökar de kapaciteten i det befintliga 4G-nätet och etablerar 5G i fler delar av landet. Har du en äldre enhet kan det därför vara en god idé att se över vilka nätverk enheten har stöd för. Stödjer mobilen, larmet, eller kameran bara 2G eller 3G, kan det vara dags att uppdatera till en modell som åtminstone har stöd för 4G.

Vanliga frågor om 3G-simkort

Vad är 3G-simkort?

Ett simkort med stöd för 3G gör det möjligt att koppla upp sig mot 3G-nätet, och i vissa fall även mot 2G/GSM. Dock har de flesta simkort i dag stöd för både 2G, 3G och 4G, eftersom de olika kommunikationsteknikerna fyller olika syften.

Kan jag använda ett 3G-simkort i en 4G-mobil?

Ja, i de flesta fall kan du använda ett 3G-simkort i en 4G-mobil, eftersom nya telefoner ofta har stöd för äldre nätverk. Men om du mot förmodan skulle ha ett simkort som bara stödjer 3G kommer du däremot inte kunna kopla upp dig mot 4G-nätet.

Vad är skillnaden mellan 3G och 4G?

3G och 4G baseras på olika tekniker, och skillnaden mellan näten handlar främst om vilka hastigheter som erbjuds. Med 4G kommer du upp i cirka 500 gånger snabbare hastigheter än med 3G, vilket med tanke på dagens behov av stabil uppkoppling så klart är en klar fördel.

När stängs 3G-näten ner?

Många operatörer har nu börjat släcka ner sina 3G-nät. Som kund kommer du givetvis få nödvändig information från din operatör om när arbetet är klart och vad du behöver tänka på.