Antalet resenärer i morgonruschens kollektivtrafik har minskat. Data från Tre visar att vi snart är nere på vårens lägsta nivåer. Foto: Aliaksandr Antanovich/Shutterstock.som
RapporterI storstäderna har antalet männsikor i kollektvitrafiken minskat rejält. Tres jobbindikator, som bygger på nätverksdata för mobiltrafik, visar att vi närmar oss vårens lägsta nivåer, skriver Tre i ett pressmeddelande.
Coronapandemin har lett till att svenskarnas vardag har förändrats. Under oktober ökade antalet coronasmittade enormt och andelen smittade fortsätter att öka. Till följd av de kraftigt stigande siffrorna infördes skarpare restriktioner. Det har lett till att resandet i Sverige har minskat.
Resandet i kollektivtrafiken snart nere på vårens lägsta nivåer
Data från Tre visar att resandet har minskat ordentligt sedan de nya restriktionerna infördes och vi är på väg mot vårens lägsta nivåer.
Enligt Tre Sveriges kommunikationschef Mårten Lundberg ökade antalet resenärer i storstädernas morgontrafik efter sommaren när skolorna och många kontor åter öppnade. Men nu syns en tydlig vändning.
I Stockholm har antalet människor i morgonruschen mellan klockan 08.00 och 09.00 minskat rejält och är nu nära den lägsta nivån som uppmätts sedan Tre började med sina mätningar av nätverksdata för mobiltrafiken under våren.
Antalet resenärer minskade med 20 procent
Antalet människor vid Stockholms Centralstation under morgontid där det är som mest människor i kollektivtrafiken sjönk under förra veckan med 20 procent jämfört med för två veckor sedan.
Vid Malmö Central minskade antalet människor med 9 procent och vid Göteborgs Central minskade antalet männsikor i kollektivtrafiken med 2 procent jämfört med för två veckor sedan.
Minskning med nästan 50 procent under fem veckor
Att antalet människor minskar i kollektivtrafiken är en trend som nu under en tid har hållit i sig. Sett under en femveckorsperiod har antalet människor i kollektivtrafiken under morgontid minskat rejält.
Antalet resenärer vid Stockholms Centralstation har minskat med 47 procent under morgontimmarna, då flest använder sig av kollektivtrafiken. I Malmö har antalet resenärer minskat med 32 procent, och i Göteborg har antalet resenärer minskat med 29 procent.
Antalet människor i rörelse är nu mindre än en tredjedel i Stockholm jämfört med en normal vecka innan coronapandemin. I Malmö och Göteborg har antalet människor i rörelse minskat och är bara cirka hälften så många som innan coronapandemin.