Kvinna pratar i telefon på bro framför EiffeltornetHåll koll på avgifterna när du använder telefonen på semestern för att undvika dyra mobilräkningar. Foto: Ariwasabi/Shutterstock.com

Tips

Det har blivit billigare att använda telefonen utomlands men fortfarande finns det en del saker du bör se upp med för att undvika höga mobilräkningar. Ibland kan det vara värt att låta telefonen vara eller använda lokala simkort som håller nere kostnaderna.

För tre år sedan infördes fri roaming runt om i Europa vilket gjort det möjligt att använda sin telefon utomlands utan att oroa sig för dyra mobilkostnader. Det finns dock fortfarande en del avgifter kopplade till din telefon som du bör vara uppmärksam på när du reser utomlands. Är du inte det är risken stor att din mobilräkning blir dyrare än vanligt.

Minutpriset gäller per påbörjad minut

När landets mobiloperatörer marknadsför sina minutpriser för samtal utomlands framgår det inte alltid helt tydligt att priset gäller per påbörjad minut. Om du åker utomlands och det kostar 12 kronor i minuten att ringa hem till Sverige så gäller det priset oavsett om du pratar i 10 sekunder eller 59 sekunder.

Är man som mobilanvändare inte uppmärksam på detta är det lätt att kostnaderna springer iväg även om man själv tror sig ha koll på hur mycket samtalet kostar.

– Jag kan förstå att det kan uppfattas som oklart om det står något annat i det sms man får från operatören, men oftast finns en länk med i det sms:et där man kan läsa villkoren i sin helhet och få information om vad som gäller, säger Johanna Persson, vägledare på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå Konsument, till PC för alla.

Fortfarande dyrt att surfa utomlands

Inom EU och EES är det fri roaming som gäller men utanför Europa kan det bli dyrt att surfa på nätet. Att bara svara på ett mejl eller läsa nyheterna kan bli en dyr historia. Många operatörer har därför infört en gräns för hur mycket du får surfa innan du måste göra ett aktivt val för att surfa mer. Detta är dock inget som operatörerna måste göra så kolla upp vad som gäller hos din operatör.

På många platser runt om i världen är det oftast billigare att köpa ett lokalt simkort under resan som du använder för surf. Kolla dock upp så att simkortet fungerar i din mobil. Bara för att det är rätt simkortstorlek är det inte säkert att det fungerar i din telefon.

Tips! En del operatörer erbjuder särskilt förmånliga datapaket om du ska resa utomlands.

Det är inte fri roaming i hela Europa

Många tror att det är fri roaming i hela Europa. Det är en missuppfattning som kan stå dig dyrt. Fri roaming gäller inom EU och EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein.

I länder som Schweiz, Monaco, San Marino och Andorra råder det däremot inte fri roaming. Risken med att surfa nära dessa länder är att telefonen kan koppla upp sig mot en mast i ett land utan fri roaming. Telefonen väljer alltid den mast som är starkast och i vissa fall kan det innebära en mast i ett land utanför EU eller EES även om du själv befinner dig i ett sådant land.

Tyvärr för konsumenternas del är det svårt att bestrida dyra fakturor som uppstått på grund av att telefonen valt en mast i ett annat land. ARN, Allmänna Reklamationsnämnden, har avgjort flera fall och oftast har operatören fått rätt. Det är alltid konsumenten som ansvarar för vilken mast telefonen kopplar upp sig mot.