Om du haft din telefon avstängd och vill sätta på den igen är risken stor att ditt simkort kommer att vara låst. Simkortet skyddas av en pinkod, personal identification number. Det är den koden som krävs för att låsa upp simkortet.

Lås upp simkortet med din pinkod

För att låsa upp ditt simkort måste du använda dig av den fyrsiffriga pin-koden. Den fick du i samband med att du fick simkortet. Många gånger hittar du pinkoden på plastkortet simkortet satt fast på. Den kan också finnas på ett separat papper.

Hos de flesta operatörer kan du även se pin-koden om du loggar in på ditt konto på operatörens hemsida. Det förutsätter dock att du har kopplat ditt abonnemang till operatörens hemsida.

Har du vid något tillfälle bytt pinkod är det den nya koden som gäller.

Efter tre misslyckade försök låser du upp simkortet med puk-koden

Du har tre försök på dig att låsa upp simkortet med pinkoden. Om du misslyckas med det krävs den åttasiffriga puk-koden som du också fick i samband med att du fick ditt simkort.

Du har tio försök på dig att slå in rätt puk-kod. Misslyckas du med det kommer simkortet att låsa sig permanent. Du får då beställa ett nytt simkort hos din mobiloperatör.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekomskribent filip.svensson@simkort.se