Vad är ett simkort?

Ett simkort (Subscriber Identity Module) är ett elektroniskt kort (ett slags micro-chip) som du placerar i en enhet, till exempel en mobiltelefon eller surfplatta. Simkortet innehåller en elektronisk krets som är programmerad med information om ditt telefonnummer, vilket mobilnät du tillhör och vad som ingår i ditt abonnemang eller kontantkort. Man kan säga att simkortet är själva länken mellan dig och din operatör.

Info! Det är många som blandar ihop simkort och kontantkort, men det är inte samma sak. Simkortet innehåller information om ditt nummer, vilket mobilnät du tillhör och vad som ingår i din prisplan, medan kontantkortet är själva tjänsten som du tankar på med en viss summa för att kunna ringa, skicka sms och surfa.

Oavsett om du beställer mobilabonnemang, kontantkort eller mobilt bredband får du alltid hem ett simkort, och i regel aktiveras simkortet automatiskt när du sätter in det i enheten. Om simkortet inte aktiveras automatiskt kan du behöva logga in på Mitt konto/Mina sidor på operatörens hemsida och aktivera simkortet där, men det bör framgå av informationen på operatörens hemsida.

Att man ska ha simkort till mobiltelefonen känns kanske självklart, men det finns många andra (kanske inte lika självklara) enheter och tjänster som också kräver ett simkort för att fungera. Vi listar några exempel här nedanför, så kan du enkelt klicka dig vidare till respektive sida för att läsa mer och jämföra erbjudanden.

Simkort för olika enheter och användningsområden

Vilka simkortsstorlekar finns det?

Det finns tre olika simkortsstorlekar: mini-, micro- och nano-sim. Idag används i princip bara nano-sim (den minsta varianten), medan de andra två modellerna blir allt mer sällsynta. Har du en väldigt gammal mobiltelefon kan det dock vara micro- eller till och med mini-sim som gäller. Du behöver dock inte bekymra dig för att få ”fel” simkortsstorlek eftersom operatörerna alltid skickar ut så kallade trippel-sim som innehåller alla tre storlekar.

Om du byter från en gammal enhet till en ny enhet och upptäcker att det befintliga simkortet är för stort för din nya enhet kan du antingen be operatören om ett nytt simkort, eller också klippa simkortet till rätt storlek.

Var beställer man simkort?

Det smidigaste är att beställa simkort online direkt på operatörens hemsida, och då är det dessutom helt gratis. Operatören skickar ett startpaket med simkort hem till dig så snart som möjligt, vanligtvis inom ett par dagar. När du har fått hem simkortet placerar du det i enheten du ska använda så ska det som sagt i de flesta fall bara vara att köra igång (annars får du bege dig till operatörens hemsida och aktivera simkortet via Mina sidor).

Har du beställt kontantkort måste du dock först ladda kontantkortet med en passande prisplan för att kunna ringa, skicka meddelanden och surfa. Beställer du online ska kontantkortet registreras automatiskt, annars måste du själv göra det innan du kan ladda kortet och använda det.

Kan man köpa simkort i butik?

Ja, om operatören har en fysisk butik kan du i regel även teckna abonnemang eller kontantkort där och få startpaket med simkort direkt. Då får du dock vara beredd på att betala en slant för startpaket, till skillnad från när du beställer online då det är helt gratis.

Vilket simkort ska jag välja?

Bara för att klargöra så är det alltså mellan olika abonnemang eller kontantkort man väljer och inte mellan olika simkort. Simkort innehåller som sagt bara information om din tjänst och kopplar dig till din operatör. Men när du ska välja abonnemang eller kontantkort finns det däremot vissa saker som är extra viktiga att tänka på.

Viktigt att tänka på när du väljer abonnemang eller kontantkort

  • Täckningen måste vara god där du ska använda tjänsten. Välj abonnemang eller kontantkort hos en operatör med bra täckning där du bor eller planerar att använda tjänsten mest. Du kan få en bra bild av vad du kan förvänta dig genom att kolla på operatörernas täckningskartor som du hittar på deras respektive hemsidor.
  • Operatörens utbud av surfnivåer ska matcha dina behov. Utbudet av olika surfnivåer varierar rätt rejält mellan olika operatörer. Fundera på hur mycket du vill ha på ditt abonnemang eller kontantkort och välj operatören som kan erbjuda alternativ som matchar dina preferenser så bra som möjligt.
  • Du ska få så mycket som möjligt för pengarna. Alla operatörer erbjuder gratis simkort vid online-beställningar, men när det gäller själva tjänsterna kan priserna skilja sig desto mer. Hitta några alternativ som matchar dina krav när det gäller till exempel täckning och surfmängder och välj sedan den billigaste operatören av dessa. Då får du det bästa abonnemanget eller kontantkortet till lägsta möjliga pris.

Så beställer du simkort online

  1. Välj vad du vill ha simkort till (exempelvis till abonnemang eller kontantkort, till mobilen eller mobilt bredband).
  2. Välj surfmängd och eventuellt hur många samtal och sms som ska ingå (vissa kontantkort till mobilen har ett begränsat antal).
  3. Fyll i alla person- och kontaktuppgifter som efterfrågas.
  4. Välj om du vill ha ett nytt nummer och behålla ditt gamla (om du beställer sim till mobilen).
  5. Välj eventuellt om du vill ha fysiskt simkort eller e-sim.
  6. Godkänn villkoren och skicka in din beställning (BankID krävs i regel för signering).

Vad är skillnaden mellan simkort och e-sim?

Skillnaden är att ett simkort är ett fysiskt kort medan e-sim är helt digitalt och finns integrerat i själva enheten. I det senare fallet behöver du bara en QR-kod från operatören för att installera och aktivera e-simmet på din enhet och sedan innehåller det exakt samma slags information som ett vanligt simkort.

I dag erbjuder de allra flesta operatörer, stora som små, e-sim som alternativ till traditionellt simkort. Men erbjudandet gäller i princip bara för dig som köper mobilabonnemang. E-sim för kontantkort är fortfarande ytterst sällsynt, men du kan alltid kontakta operatören och höra vad som gäller.

Kan man skaffa extra simkort?

Ja, hos vissa operatörer finns det möjlighet att köpa extra simkort till ett befintligt abonnemang. Vissa kallar det kort och gott extra simkort, medan andra kallar det surf-sim eller extra datakort (då ger det extra simkortet bara tillgång till surf).

Hur många extra simkort man kan lägga till varierar mellan operatörerna, och det gör även priserna.

Får man behålla sitt nummer om man byter simkort?

Ja, du får behålla ditt nummer när du byter simkort. Det gäller oavsett om du av någon anledning måste byta simkort hos din nuvarande operatör eller om du byter sim för att du byter operatör. I det senare fallet kan du nämligen ange att du vill behålla ditt telefonnummer i samband med din beställning, och då gör din nya operatör en portering (nummerflytt) så att ditt nummer kopplas till det nya simkortet.

Kan ett simkort bli för gammalt?

Ja, simkort kan faktiskt bli för gamla. Om du märker att telefonens funktioner inte fungerar som de ska eller kanske helt enkelt slutar fungera kan det vara simkortet som är utslitet.

Öppna enhetens simkortsfack, ta ut simkortet och kolla om metalldelen är skadad eller rostig. Ser simkortet på något sätt slitet ut bör du kontakta din operatör och be om ett nytt.

Kan man använda en mobil utan simkort?

Ja, om du har tillgång till wifi kan du använda mobilen utan att ha ett simkort. Det är dock inget vi rekommenderar som en permanent lösning.

Tänk på! Var restriktiv med vilka öppna wifi-nätverk du ansluter till, och framför allt vad du gör och vilka uppgifter du hanterar när du är ansluten till ett sådant.

Via wifi kan du använda alla appar i telefonen, men däremot kommer du inte kunna ringa eller skicka sms som vanligt (vilket ju annars är telefonens primära användningsområde). Det går å andra sidan att lösa genom att använda olika samtalsappar som Skype, Messenger och Facetime.

Vanliga frågor om simkort

Är kontantkort eller abonnemang bäst?

Surfar du mycket och regelbundet är abonnemang oftast ett mer prisvärt alternativ i längden, medan kontantkort passar bättre för dig som kanske bara använder mobilen eller surfplattan under vissa perioder och vill kunna anpassa din prisplan från månad till månad.

Hur vet jag vilket simkort som passar min enhet?

I de flesta nya mobiler och surfplattor är det nano-simkort som gäller. Men du kan alltid kolla i användarhandboken som följer med när du köper din mobil eller surfplatta, eller besöka tillverkarens hemsida och ta en titt på specifikationerna. När du beställer simkort hos din operatör får du dessutom alltid hem alla tre simkortsstorlekar, så du behöver egentligen inte vara så orolig att det blir fel.

Vilka operatörer erbjuder e-sim?

I dagsläget erbjuder Telia, Halebop, Telenor, Tre, Tele2, Telness, Comviq, Hallon och Fello e-sim. Kom ihåg att även din enhet, till exempel mobilen, måste ha stöd för e-sim för att du ska kunna använda funktionen.

Finns det simkort utan surf?

Ja, det finns simkort utan surf, om du väljer simkort för kontantkort.

Finns det simkort som stödjer 5G?

Ja, det finns flera simkort som stödjer 5G. I dagsläget gäller det dock bara simkort till abonnemang, och av någon anledning inte till kontantkort.