Simkort utfärdas av mobiloperatörer och används i alltifrån mobiltelefoner, surfplattor, datorer och mobila bredband. Korten går att köpa hos operatörerna och deras återförsäljare. Vilket simkort man behöver beror på enheten och var simkortet är tänkt att användas.

Simkort kan köpas i butiker och hos operatörerna

Du kan köpa simkort på många ställen. Operatörerna har ofta återförsäljare som säljer deras simkort, exempelvis Pressbyrån eller diverse matbutiker och elektronikbutiker.

Det går även bra att beställa både abonnemang och kontantkort direkt på nätet. Av säkerhetsskäl skickas simkortet hem till folkbokföringsadressen. Därför bör du se till att vara folkbokförd där du bor.

I operatörslåst telefon fungerar bara simkort från den operatören

Om din telefon är operatörslåst innebär det att bara simkort från den operatören fungerar. Har du kvar bindningstid hos operatören har du två alternativ – du kan antingen skaffa simkortet hos operatören eller avbryta bindningstiden. Då blir du dock tvungen att betala för resterande bindningstid.

Har bindningstiden gått ut kan du be operatören att låsa upp telefonen utan kostnad. Därefter kan du välja fritt vilken operatör du vill skaffa simkort hos.

Köp ett simkort med bra utlandsvillkor

Det går bra att köpa ett simkort som går att använda i utlandet går det bra. Landets operatörer har idag simkort som fungerar i stora delar av världen med bra utlandsvillkor. På operatörernas hemsida kan man se exakt i vilka länder simkorten fungerar och hur mycket det kostar att använda simkorten i de olika länderna.

Vilket simkort som är bäst beror dels på vilket land du ska åka till, dels på i vilken utsträckning och hur du ska använda ditt simkort. Du hittar lättast det simkortet som passar dig genom att jämföra operatörernas olika simkort.

Ibland kan det löna sig att skaffa ett simkort i utlandet. Vill du skaffa ett kontantkort till mobilen för samtal inom landet är det oftast billigast att skaffa det på plats.

Mini-, micro- eller nano-sim beror på din enhet

Simkort finns i tre olika storlekar, minimicro och nano. Vilket simkort du behöver köpa beror på din enhet. 

  • Mini-simkort. Mini-simkortet är den äldsta varianten. Den storleken är vanligast i äldre mobiler, routrar och modem. 
  • Micro-simkort. Micro är mellanstorleken, som används till många surfplattor men även i nyare smartphones.
  • Nano-simkort. Nano-simkortet är den minsta varianten. Simkortet användes från början bara av Apple i Iphone 5 och deras senare modeller, men nuförtiden används nano-simkortet av ett flertal andra tillverkare också.

Det har blivit allt vanligare att operatörerna skickar ut ett trippel-sim, vilket är ett simkort som innehåller alla tre storlekar. På så vis kan man alltid vara säker på att simkortet passar i sin enhet.

Om du skulle ha fel simkortstorlek går det att lösa. Är kortet för stort kan du klippa simkortet själv eller gå till operatörsbutiken och be dem göra det. Är kortet däremot för litet krävs en simkortadapter.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekomskribent filip.svensson@simkort.se