Köpa sim-kort

Beställ gratis sim-kort istället

Nano-sim Micro-sim Mini-sim
Nano-sim Micro-sim Mini-sim Mobilnät Telia Surfhastighet 10-60 Mbit/s Kostnad Gratis Mer infoBeställ sim-kort
Nano-sim Micro-sim Mini-sim Mobilnät Tre Surfhastighet 7-34 Mbit/s Kostnad Gratis Mer infoBeställ sim-kort
Nano-sim Micro-sim Mini-sim Mobilnät Tre Surfhastighet 7-54 Mbit/s Kostnad Gratis Mer infoBeställ sim-kort

Sim-kort utfärdas av mobiloperatörer och används i alltifrån mobiltelefoner, surfplattor, datorer och mobila bredband. Korten går att köpa hos operatörerna och deras återförsäljare. Vilket sim-kort man behöver beror på enheten och var sim-kortet är tänkt att användas.

Sim-kort kan köpas i butiker och hos operatörerna

Du kan köpa sim-kort på många ställen. Operatörerna har ofta återförsäljare som säljer deras sim-kort, exempelvis Pressbyrån eller diverse matbutiker och elektronikbutiker.

Det går även bra att beställa både abonnemang och kontantkort direkt på nätet. Av säkerhetsskäl skickas sim-kortet hem till folkbokföringsadressen. Därför bör du se till att vara folkbokförd där du bor.

I operatörslåst telefon fungerar bara sim-kort från den operatören

Om din telefon är operatörslåst innebär det att bara sim-kort från den operatören fungerar. Har du kvar bindningstid hos operatören har du två alternativ – du kan antingen skaffa sim-kortet hos operatören eller avbryta bindningstiden. Då blir du dock tvungen att betala för resterande bindningstid.

Har bindningstiden gått ut kan du be operatören att låsa upp telefonen utan kostnad. Därefter kan du välja fritt vilken operatör du vill skaffa sim-kort hos.

Köp ett sim-kort med bra utlandsvillkor

Det går bra att köpa ett sim-kort som går att använda i utlandet går det bra. Landets operatörer har idag sim-kort som fungerar i stora delar av världen med bra utlandsvillkor. På operatörernas hemsida kan man se exakt i vilka länder sim-korten fungerar och hur mycket det kostar att använda sim-korten i de olika länderna.

Vilket sim-kort som är bäst beror dels på vilket land du ska åka till, dels på i vilken utsträckning och hur du ska använda ditt sim-kort. Du hittar lättast det sim-kortet som passar dig genom att jämföra operatörernas olika sim-kort.

Ibland kan det löna sig att skaffa ett sim-kort i utlandet. Vill du skaffa ett kontantkort till mobilen för samtal inom landet är det oftast billigast att skaffa det på plats.

Mini-, micro- eller nano-sim beror på din enhet

Sim-kort finns i tre olika storlekar, mini, micro och nano. Vilket sim-kort du behöver köpa beror på din enhet. 

  • Mini-sim-kort. Mini-sim-kortet är den äldsta varianten. Den storleken är vanligast i äldre mobiler, routrar och modem. 
  • Micro-sim-kort. Micro är mellanstorleken, som används till många surfplattor men även i nyare smartphones.
  • Nano-sim-kort. Nano-sim-kortet är den minsta varianten. Sim-kortet användes från början bara av Apple i Iphone 5 och deras senare modeller, men nuförtiden används nano-sim-kortet av ett flertal andra tillverkare också.

Det har blivit allt vanligare att operatörerna skickar ut ett trippel-sim, vilket är ett sim-kort som innehåller alla tre storlekar. På så vis kan man alltid vara säker på att sim-kortet passar i sin enhet.

Om du skulle ha fel sim-kortstorlek går det att lösa. Är kortet för stort kan du klippa sim-kortet själv eller gå till operatörsbutiken och be dem göra det. Är kortet däremot för litet krävs en sim-kortadapter.