Jämför operatörernas erbjudanden och hitta bästa simkortet för dig

Egentligen går det inte riktigt att jämföra själva simkorten, eftersom de i stort sett bara innehåller information om ditt abonnemang eller kontantkort. Man kan kalla det länken mellan dig och din operatör. Och eftersom ett startpaket med simkort är gratis när du beställer online hos operatören, går det ju inte heller direkt att jämföra priserna på simkort.

Men det som går att jämföra är ju operatörernas olika abonnemang och kontantkort, vilket du kan göra med hjälp av jämförelsetabellen här på vår sida. När du har beslutat dig för ett alternativ som passar dig bäst, ska du tänka på att jämföra de olika erbjudandena utifrån dina egna förutsättningar och önskemål.

Tips! Om du bara är intresserad av en operatör kan du filtrera din sökning på erbjudanden från en enskild operatör.

Faktorer som du kan jämföra är ditt behov av surf och samtal, operatörens täckning där du bor och vilken typ av enhet du kommer att använda. Ska du till exempel ha simkortet till mobilen vill du förmodligen att abonnemanget eller kontantkortet ska innehålla både samtal, sms och en viss surfmängd, medan ett mobilt bredbandsabonnemang till surfplattan eller datorn framför allt behöver ha tillräckligt med surf.

Billigast är inte alltid bäst

Hur du hittar det billigaste alternativet? Fundera hellre på hur prisvärt ett erbjudande är och vad du faktiskt får på köpet. Om du bara fokuserar på att hitta det absolut billigaste kontantkortet eller abonnemanget riskerar du att teckna ett avtal som egentligen inte matchar dina övriga behov och önskemål.

Ibland kanske det kan vara värt att lägga några kronor extra för att till exempel få tillgång till omfattande kundtjänst, stort utbud och ett rikstäckande nät. 

Ska jag ha kontantkort eller abonnemang?

När du ska välja mellan kontantkort och abonnemang bör du framför allt tänka på vilket av alternativen som är mest prisvärt för dig. Med ett kontantkort kan du själv bestämma hur mycket du vill ladda varje månad – ett flexibelt alternativ som kanske kan passa dig som bara planerar att använda mobilen eller det mobila bredbandet under vissa perioder.

Ett abonnemang är ju lite mer låst till en viss prisplan per månad, men å andra sidan erbjuder de allra flesta operatörer abonnemang utan bindningstid, så det brukar inte vara några problem att byta abonnemangsform om du inte är nöjd med den du valt. Du kan i regel välja bland fler och högre surfmängder med ett abonnemang, och om du surfar mycket är det i regel billigare i det långa loppet.

Simkort till olika enheter

När du jämför simkort, antingen med abonnemang eller kontantkort, ska du som sagt utgå ifrån din enhet och dess huvudsakliga användningsområde. Nedan kan du läsa mer om simkort till olika enheter.

Simkort till mobilen

Är du på jakt efter ett simkort till mobiltelefonen ska du först bestämma dig om du vill ha ett kontantkort eller mobilabonnemang. Eftersom du förmodligen vill kunna både ringa, skicka meddelanden och surfa ska du jämföra operatörernas erbjudanden på fria samtal och sms och hur mycket surf som ingår.

Beställ simkort hos en operatör som har bra täckning i mobilnätet där du bor. Du hittar operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor. Där kan du även söka på din adress för mer exakta resultat.

Vill du kunna ta del av 5G-nätets alla fördelar, med riktigt höga upp- och nedladdningshastigheter och korta svarstider? Då måste du ha en mobiltelefon med stöd för tekniken samt ett abonnemang eller kontantkort hos en operatör som erbjuder ett 5G-nätverk.

Simkort till dator, surfplatta och router

Vill du kunna koppla upp datorn eller surfplattan till ett mobilt bredband? Då ska du jämföra operatörernas erbjudande på abonnemang och kontantkort utifrån hur stora surfmängder du kan tänkas behöva varje månad. Även här ska du såklart lägga lite tid på att jämföra operatörernas täckning i mobilnätet just i ditt område.

Om det finns ett modem inbyggt i datorn kan du sätta simkortet direkt i enheten. Annars måste du placera simkortet i ett USB-modem och sedan koppla modemet till datorns USB-port. Om du vill fördela surfen mellan olika enheter behöver du en router, som även de kommer med- eller utan inbyggt modem.

Tänk på! USB-modemet (även kallad USB-sticka) måste vara kompatibel med datorns operativsystem. Dubbelkolla därför vad som gäller för de enheter du kommer använda innan du köper ett USB-modem.

Har surfplattan inbyggt modem kan du sätta simkortet direkt i enheten, men saknas simkortsplats är det en router som gäller. Till skillnad mot en dator är det nämligen inte möjligt att koppla ett externt USB-modem till en surfplatta.

Simkort till larm eller kamera

Ska du beställa ett simkort till ett larm eller en övervakningskamera? Det kan såklart bero på vilken utrustning du har, men många enheter av det här slaget kräver simkort med stöd för 2G/GSM-nätet. De flesta operatörer erbjuder simkort med stöd för 2G, men tänk på att nätens täckning kan variera rätt rejält beroende på var i landet du bor.

Tre har inget 2G/GSM-nät så om du behöver ett simkort med 2G-stöd till ditt larm eller kamera måste du välja en annan operatör. Det gäller även operatörerna som delar nät med Tre, till exempel Hallon.

2G/GSM-teknik används främst för röstsamtal och meddelanden, men även för den här typen av Machine to Machine-kommunikation (M2M) eftersom det inte behövs några större surfmängder. Dubbelkolla alltid att din utrustning har stöd för operatörens nätverk och de frekvenser som används.

Olika simkortsstorlekar till olika enheter

Det finns tre olika simkortsstorlekar, mini-, micro- och nano-simkort. I nyare mobiltelefoner är dock nästan alltid nano-simkort som gäller, medan något äldre modeller kan kräva micro- eller mini-sim. Om din surfplatta har simkortsplats och stöd för mobildata, och alltså inte kopplas upp via wifi, är det antingen micro- eller nanosimkort som gäller.

Du behöver dock inte oroa dig för att få fel simkort. När du beställer ett startpaket med simkort skickar operatören nämligen ut alla tre simkortsstorlekar. Smidigt va?

Jämför operatörernas erbjudanden på e-sim

Den digitala formen av ett traditionellt simkort kallas e-sim (embedded sim) och finns i dag i både mobiltelefoner, surfplattor och till smarta klockor som Apple Watch och Samsung Galaxy Watch. Många nyare mobiltelefoner utrustas med stöd för både simkort och e-sim, vilket till exempel gör det möjligt att ha två nummer i en och samma telefon. Praktiskt om du har ett privat nummer och ett nummer kopplat till ditt arbete, eller om du reser utomlands och behöver skaffa ett lokalt nummer.

Telia, Halebop, Telenor, Tre, Tele2 och Comviq erbjuder e-sim som komplement till de fysiska simkorten, så är du intresserad av digitalt simkort kan du jämföra deras erbjudanden och se vilket som passar dig bäst. Tänk på att både din enhet och din operatör måste ha stöd för e-sim för att du ska kunna använda funktionen.

Vanliga frågor om simkort

Hur hittar jag det bästa simkortet?

Du hittar det bästa simkortet genom att först bestämma om du vill ha kontantkort eller abonnemang, och sedan jämföra operatörernas erbjudanden. Du kan till exempel använda vår jämförelsetabell. Utgå ifrån dina egna förutsättningar och behov och tänk på prisvärdheten snarare än att jaga efter det absolut billigaste alternativet.

Är kontantkort eller abonnemang bäst?

Vilket alternativ som är bäst för dig är omöjligt att svara på utan att veta hur mycket du ringer, sms:ar och surfar varje månad. Surfar du mycket kan ett abonnemang vara ett mer prisvärt alternativ i längden, medan du som kanske bara använder mobilen eller surfplattan under vissa perioder har större nytta av ett kontantkort.

Hur vet jag vilket simkort som passar min enhet?

I de flesta nya mobiler och surfplattor är det nano-simkort som gäller. Men du kan alltid kolla i användarhandboken som följer med när du köper din mobil eller surfplatta, eller besöka tillverkarens hemsida och ta en titt på specifikationerna. När du beställer simkort hos din operatör får du dessutom alltid hem alla tre simkortsstorlekar, så du behöver egentligen inte vara så orolig att det blir fel.

Vilka operatörer erbjuder e-sim?

I dagsläget erbjuder Telia, Halebop, Telenor, Tre, Tele2 och Comviq e-sim. Kom ihåg att även din enhet, till exempel mobilen, måste ha stöd för e-sim för att du ska kunna använda funktionen.