Jämför operatörernas erbjudanden på simkort och hitta bästa för dig
Egentligen går det inte riktigt att jämföra själva simkorten, eftersom de i stort sett bara innehåller information om ditt abonnemang eller kontantkort. Man kan kalla det länken mellan dig och din operatör. Och eftersom ett startpaket med simkort är gratis när du beställer online hos operatören, går det ju inte heller direkt att jämföra priserna på simkort.
Men det som går att jämföra är ju operatörernas olika abonnemang och kontantkort. Det kan du kan göra med hjälp av jämförelsetabellen här på vår sida. När du har beslutat dig för ett alternativ som passar dig bäst, ska du tänka på att jämföra de olika erbjudandena utifrån dina egna förutsättningar och önskemål.
Tips! Om du bara är intresserad av en operatör kan du filtrera din sökning på erbjudanden från en enskild operatör.
Faktorer som du kan jämföra är ditt behov av surf och samtal, operatörens täckning där du bor och vilken typ av enhet du kommer att använda. Ska du till exempel ha simkortet till mobilen vill du förmodligen att abonnemanget eller kontantkortet ska innehålla både samtal, sms och en viss surfmängd. Ett mobilt bredbandsabonnemang till surfplattan eller datorn behöver dock framför allt ha tillräckligt med surf.
Billigast är inte alltid bäst
Hur du hittar det billigaste alternativet? Fundera hellre på hur prisvärt ett erbjudande är och vad du faktiskt får på köpet. Om du bara fokuserar på att hitta det absolut billigaste kontantkortet eller abonnemanget riskerar du att teckna ett avtal som egentligen inte matchar dina övriga behov och önskemål.
Ibland kanske det kan vara värt att lägga några kronor extra för att till exempel få tillgång till omfattande kundtjänst, stort utbud och ett rikstäckande nät.
Ska jag ha kontantkort eller abonnemang?
När du ska välja mellan kontantkort och abonnemang bör du framför allt tänka på vilket av alternativen som är mest prisvärt för dig. Med ett kontantkort kan du själv bestämma hur mycket du vill ladda varje månad. Det är ett flexibelt alternativ som kanske kan passa dig som bara planerar att använda mobilen eller det mobila bredbandet under vissa perioder.
Ett abonnemang är ju lite mer låst till en viss prisplan per månad. Å andra sidan erbjuder de allra flesta operatörer abonnemang utan bindningstid. Därför brukar det inte vara några problem att byta abonnemangsform om du inte är nöjd med den du valt.
Du kan i regel välja bland fler och högre surfmängder med ett abonnemang. Om du surfar mycket är det därför i regel billigare i det långa loppet.
Simkort till olika enheter
När du jämför simkort ska du som sagt utgå ifrån din enhet och dess huvudsakliga användningsområde. Nedan kan du läsa mer om simkort till olika enheter.
Simkort till mobilen
Är du på jakt efter ett simkort till mobiltelefonen ska du först bestämma dig om du vill ha ett kontantkort eller mobilabonnemang. Eftersom du förmodligen vill kunna både ringa, skicka meddelanden och surfa ska du jämföra operatörernas erbjudanden på fria samtal och sms och hur mycket surf som ingår.
Beställ simkort hos en operatör som har bra täckning i mobilnätet där du bor. Du hittar operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor. Där kan du även söka på din adress för mer exakta resultat.
Vill du kunna ta del av 5G-nätets alla fördelar, med riktigt höga upp- och nedladdningshastigheter och korta svarstider? Då måste du ha en mobiltelefon med stöd för tekniken samt ett abonnemang eller kontantkort hos en operatör som erbjuder ett 5G-nätverk. På vår sida om 5G-simkort kan du jämföra endast de operatörer som har 5G-stöd för sina abonnemang eller kontantkort.
Simkort till dator, surfplatta och router
Vill skaffa ett simkort till ett mobilt bredband för att kunna koppla upp datorn eller surfplattan? Då ska du jämföra operatörernas erbjudande på abonnemang och kontantkort utifrån hur stora surfmängder du kan tänkas behöva varje månad. Även här ska du såklart lägga lite tid på att jämföra operatörernas täckning i mobilnätet just i ditt område.
Om det finns ett modem inbyggt i datorn kan du sätta simkortet direkt i enheten. Annars måste du placera simkortet i ett USB-modem och sedan koppla modemet till datorns USB-port. Om du vill fördela surfen mellan olika enheter behöver du en router, som även de kommer med- eller utan inbyggt modem.
Tänk på! USB-modemet (även kallad USB-sticka) måste vara kompatibel med datorns operativsystem. Dubbelkolla därför vad som gäller för de enheter du kommer använda innan du köper ett USB-modem.
Har surfplattan inbyggt modem kan du sätta simkortet direkt i enheten, men saknas simkortsplats är det en router som gäller. Till skillnad mot en dator är det nämligen inte möjligt att koppla ett externt USB-modem till en surfplatta.
Simkort till larm eller kamera
Ska du beställa ett simkort till ett larm eller simkort till en övervakningskamera? Många enheter av det här slaget kräver simkort med stöd för 2G/GSM-nätet. De flesta operatörer erbjuder simkort med stöd för 2G, men tänk på att nätens täckning kan variera rätt rejält beroende på var i landet du bor. Ska du skaffa simkort till åtelkamera behöver du också ha detta i åtanke.
Tre har inget 2G/GSM-nät så om du behöver ett simkort med 2G-stöd till ditt larm eller kamera måste du välja en annan operatör. Det gäller även operatörerna som delar nät med Tre, till exempel Hallon.
2G/GSM-teknik används främst för röstsamtal och meddelanden, men även för den här typen av Machine to Machine-kommunikation (M2M) eftersom det inte behövs några större surfmängder. Dubbelkolla alltid att din utrustning har stöd för operatörens nätverk och de frekvenser som används.
Simkort till klocka
Tidigare har det inte varit möjligt att använda simkort till smartklockor. I stället har man varit tvungen att koppla ihop smartklockan till sin telefon via bluetooth.
Men i och med e-simmets intåg på marknaden kan man nu använda det i sin smartwatch. Om den har stöd för e-sim det vill säga.
För att kunna använda e-sim i din smartklocka måste du ha ett befintligt abonnemang hos operatören. Du tecknar då ett tilläggsabonnemang för en mindre extrasumma i månaden. Det brukar kosta runt 50–100 kronor beroende på operatör.
Du kan läsa mer på vår sida om simkort till klocka.
Simkort till bilen
Precis som våra övriga enheter blir bilen allt smartare. Därför kan du behöva ett simkort att sätta i bilen för att kunna använda tjänster som GPS, musikuppspelning eller inbyggda appar. För detta behövs i så fall ett simkort med bara surf.
Men eftersom det är lite av ett specialfall att köpa simkort till bilen kan du behöva kolla med din operatör vilka alternativ som funkar. Vissa operatörer erbjuder särskilda lösningar för uppkoppling i bilen. Telenor har till exempel ett samarbete med Volvo, och Telia erbjuder tjänsten Paydrive Sense i samarbete med Paydrive.
Vissa operatörer erbjuder extra simkort
Det kan finnas situationer där det lönar sig mer för dig att beställa så kallade extra simkort än att ha flera separata abonnemang. Om du till exempel har ett abonnemang till din mobiltelefon och vill ha ett simkort med bara surf till surfplattan kan ett extra simkort passa bra. Hos vissa operatörer innehåller det extra simkortet endast surf.
Ett extra simkort kan också passa bra om du vill skaffa simkort till dina barn. Ni kan då dela på samma surfpott, i stället för att alla ska ha varsitt abonnemang eller kontantkort.
Exakt hur det extra simkortet fungerar och hur mycket det kostar beror på vilken operatör du har. Kontakta din operatör om du har frågor, eller besök vår sida om extra simkort.
Olika simkortsstorlekar till olika enheter
Det finns tre olika simkortsstorlekar, mini-, micro- och nano-simkort. I nyare mobiltelefoner är dock nästan alltid nano-simkort som gäller, medan något äldre modeller kan kräva micro- eller mini-sim. Om din surfplatta har simkortsplats och stöd för mobildata, och alltså inte kopplas upp via wifi, är det antingen micro- eller nanosimkort som gäller.
Du behöver dock inte oroa dig för att få fel simkort. När du beställer ett startpaket med simkort skickar operatören nämligen ut alla tre simkortsstorlekar. Smidigt va?
Jämför operatörernas erbjudanden på e-sim
Den digitala formen av ett traditionellt simkort kallas e-sim (embedded sim) och finns i dag i både mobiltelefoner, surfplattor och till smarta klockor som Apple Watch och Samsung Galaxy Watch. Många nyare mobiltelefoner utrustas med stöd för både simkort och e-sim. Det gör det till exempel möjligt att ha två nummer i en och samma telefon. Praktiskt om du har ett privat nummer och ett nummer kopplat till ditt arbete. Det kan också vara smidigt om du reser utomlands och behöver skaffa ett lokalt nummer.
Telia, Halebop, Telenor, Tre, Tele2 och Comviq erbjuder e-sim som komplement till de fysiska simkorten. Är du intresserad av digitalt simkort kan du alltså jämföra deras erbjudanden och se vilket som passar dig bäst. Tänk på att både din enhet och din operatör måste ha stöd för e-sim för att du ska kunna använda funktionen.
Vanliga frågor om simkort
Du hittar det bästa simkortet genom att först bestämma om du vill ha kontantkort eller abonnemang, och sedan jämföra operatörernas erbjudanden. Du kan till exempel använda vår jämförelsetabell. Utgå ifrån dina egna förutsättningar och behov och tänk på prisvärdheten snarare än att jaga efter det absolut billigaste alternativet.
Vilket alternativ som är bäst för dig är omöjligt att svara på utan att veta hur mycket du ringer, sms:ar och surfar varje månad. Surfar du mycket kan ett abonnemang vara ett mer prisvärt alternativ i längden, medan du som kanske bara använder mobilen eller surfplattan under vissa perioder har större nytta av ett kontantkort.
I de flesta nya mobiler och surfplattor är det nano-simkort som gäller. Men du kan alltid kolla i användarhandboken som följer med när du köper din mobil eller surfplatta, eller besöka tillverkarens hemsida och ta en titt på specifikationerna. När du beställer simkort hos din operatör får du dessutom alltid hem alla tre simkortsstorlekar, så du behöver egentligen inte vara så orolig att det blir fel.
I dagsläget erbjuder Telia, Halebop, Telenor, Tre, Tele2, Comviq, Hallon och Fello e-sim. Kom ihåg att även din enhet, till exempel mobilen, måste ha stöd för e-sim för att du ska kunna använda funktionen.
Ja, det finns simkort utan surf, om du väljer att använda simkortet som ett kontantkort. Det finns inga abonnemang utan surf. Däremot finns det abonnemang med låga surfmängder.