Byta sim-kort

Hur du byter sim-kort varierar mellan olika modeller och tillverkare. Vissa telefoner kräver att du använder ett utmatningsverktyg för att byta sim-kort. Att byta sim-kort är trots allt enkelt. Det är nämligen format på sådant sätt att det endast går att placera åt ett håll.

Hur du byter ditt sim-kort beror på var sim-kortet är placerat

Det finns flera olika sätt att byta ett sim-kort på. Hur du gör detta beror till stor del på vilken modell du har eftersom sim-kortfacken kan vara placerade på olika ställen.

Ditt sim-kortfack är antingen placerat vid någon av de fyra kort- eller långsidorna, eller bakom bakstycket. Om du inte vet var sim-kortfacket är placerat kan du ta reda på det genom att titta i manualen.

Tips! Tillverkaren kan även ha en digital manual på hemsidan.

Om sim-kortfacket är placerat på en kort- eller långsida

1. Ta ut sim-korthållaren. Öppna luckan och ta ut sim-korthållaren. Det går att göra på tre sätt. Antingen tar du hjälp av din nagel för att pilla ut den. I vissa fall räcker det med att trycka in sim-hållaren och släppa för att den ska åka ut automatiskt.

För vissa modeller, exempelvis iPhone-modeller, måste du använd ett sim-utmatningsverktyg som du stoppar in i hålet bredvid sim-hållaren. Har du tappat bort verktyget fungerar det även med ett litet gem. Tryck in utmatningsverktyget i hålet men utan att pressa in det.

Har du en enhet med sim-facket integrerat i enheten räcker det med att öppna luckan och stoppa in sim-kortet. Sim-kortet går bara att placera åt ett håll.

2. Placera sim-kortet i sim-facket. När du har fått ut sim-kortfacket ska du placera in ditt sim-kort i hållaren. Både sim-kortet och hållaren har en liten avskalad kant. Det gör det bara möjligt att placera sim-kortet åt ett håll.

3. Sätt tillbaka sim-korthållaren. När sim-kortet är på plats sätter du tillbaka sim-korthållaren på samma sätt som du tog ut den. Hållaren passar även den bara åt ett håll.

Tips! Får du inte ut sim-korthållaren bör du kontakta din operatör eller tillverkare för hjälp.

Om sim-kortfacket sitter bakom bakstycket

1. Öppna bakstycket. Hur du öppnar bakstycket beror på vilken modell du har. På vissa modeller kan du öppna bakstycket genom att pressa det nedåt. För andra modeller kan det finnas en skåra vid ena kanten av bakstycket. Då öppnar du bakstycket genom att föra in din nagel eller ett öppningsverktyg i skåran och försiktigt bända bakstycket bakåt.

2. Placera sim-kortet i sim-facket. Om sim-facket inte är synligt än är det troligtvis placerat bakom batteriet. När du ser sim-kortfacket placerar du ditt sim-kort i facket. Det finns en avskalad kant på både sim-kortet och facket vilket gör att det bara går att placera sim-kortet åt ett håll.

3. Sätt tillbaka bakstycket. När sim-kortet är på plats kan du sätta tillbaka bakstycket. Gör det försiktigt så att inte plasten spricker och bakstycket går sönder.

Tips! Är du osäker hur du får bort bakstycket kan du läsa hur du gör i manualen.