Kortslutningar i Samsungs nya modell Note 7

Publicerad: 2016-10-09 Kortslutningar i Samsungs nya modell Note 7

Foto: I AM NIKOM / Shutterstock.com

Det värsta tänkbara scenariot har skett för Samsung och är en riktig katastrof. I och med Samsungs lansering utav den nya modeller Samsung Note 7 så uppdagades en kortslutning i batteriet som gör att batteriet tar eld och kan riskera att explodera.

Nya telefonen exploderade i bilen 

Detta hände för Nathan Dornacher när han parkerade sin bil en snabb sväng utanför sitt hus för att snabbt gå in i ett ärende för att sedan åka vidare. Han hade lämnat sin nya Samsung galaxy note 7 i bilen för laddning under den korta stunden han var inne. 

När han återigen kom ut till bilen så hade det startat en brand i bilen som snabbt urartade i en stor eldsvåda som inte gick att hejda.

Fel i batteriet ger katastrofala följder för Samsung 

Detta blev ett skräckscenario för Samsung som vid samma tidpunkt som dem behöver återkalla 2,5 miljoner exemplar av den nya modellen ser ärkerivalen Apple lansera sin senaste modell av Iphone 7 och Iphone 7 plus. 

Samsung har gått ut med varningar att man inte borde använda sin telefon och bör återlämna den så fort som möjligt. I och med det så sjönk Samsungs aktievärde med 187 miljarder kronor och Samsung sitter i en väldigt allvarlig situation.

Separatorn i batteriet är för ömtålig 

Batteriet som används i dem flesta mobiltelefoner och även i denna modellen är utav litiumjonbatteri och har mycket mer effekt och tar mindre plats än gamla traditionella batterier. De har även en längre hållbarhetstid och laddas upp fortare. 

Dock så innebär litiumjonbatterier en stor risk som Samsung just fick erfara, separatorn som sitter i ett litiumjonbatteri är väldigt känslig och kan medföra kortslutningar som i sin tur bidrar till eld utveckling.

Tips! Har du i dagsläget en telefon som kan ha det felaktiga batteriet bör du återlämna den omedelbart. 

Anledning till detta är att anoden och katoden i ett batteri måste vid alla tillfällen vara separerade och är inte separatorn 100 procent korrekt så kan det ske gnistbildningar i batteriet.

 Sättet som elektroderna i batterierna produceras på är så att man pressar ut kilometerlånga strängar av elektroder som sedan automatiserat klipps till i rätt längder. 

Det är just vid det klippet som kanterna inte alltid blir 100 procentiga och det kan uppstå små skador eller grader på kanterna som kan ha en ödestigen påföljd. Dessa grader kan i sin tur skada separatorn på så sätt att den gör mikrometer små hål i den.

Föroreningar kan även orsaka explosioner i batteriet 

En annan orsak vid dess bränder kan vara förorenad luft som kommit in i batterierna vid produktionsprocessen eller orenheter i materialen som använts som lyckats punktera separatorn med tiden. 

Detta är något som är väldigt svårt att kontrollera vid en sån massproduktion, att kunna sörja för att varje millimeter på tusentals kilometerlång strängar av elektroder är helt ren och felfri är ett omöjligt jobb och skulle innebära att en telefon som en Samsung Galaxy Note 7 skulle kosta upp emot 1 miljon kronor att köpa i affären istället för omkring 8000 kronor som dem gör i dagsläget. 

Tänk på! Ett batteri som skulle vara helt fritt från föroreningar skulle öka priset på telefonen till miljonklassen. 

Än så länge har man inte fastställt orsaken till dem bränderna som utlösts världen över på grund av Samsungs nya modell Note 7, men utredning är i full gång och alla parter gör vad dem kan för att komma fram till en orsak och hur man skall återgärda problemen som uppstått. 

Redaktionen

red@kontantkort.se
Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka