Det här är viritual reality VR

Publicerad: 2016-11-02 Det här är viritual reality VR

Om du aldrig har hört talas om VR som är förkortningen för Viritual Reality eller bara hört lite grann om det men inte fördjupat dig så ska du här få en tydlig förklaring vad Viritual Reality är och hur du kan använda dig utav det.

Här kommer vi gå igenom tekniken bakom VR och hela uppbyggnaden utav konceptet och de olika begreppen du behöver känna till. 

VR görs möjligt tack vare nyskapande sensorer 

Konceptet bakom Viritual Reality Upplevelsen du får utav VR bygger på att en virtuell värld målas upp framför dina ögon genom dina VR glasögon, bilden är placerad såpass nära dina ögon att det ger dig känslan av att vara inuti den virtuella världen och det känns inte som att du längre stirrar på en skärm. 

VR-headset är utrustade med sensorer som känner av minsta lilla huvudrörelse du ger ifrån dig, som i sin tur överförs till dina VR glasögon som gör att du uppfattar rörelserna i den virtuella världen. 

Ett VR headset är kompatibelt med andra produkter som tar TV-spelandet till en helt ny nivå då du kan ha ett VR gevär som märker av dina rörelser utav vapnet i ett krigsspel. 

Även kroppsrörelser kan simuleras i VR 

Du kan använda produkter som fungerar som sensorer över din kropp och registrerar alla dina kroppsrörelser och överför dem till den virtuella världen. Tekniken bakom Viritual Reality 

Det finns flera olika tekniker som producenterna utav VR teknologi använder sig utav för att ge dig den bästa känslan från dina VR produkter. Men den vanligaste och effektivaste tekniken som alla stora aktörer inom området använder sig utav är en högupplöst bild som delas upp i två små bilder en bild för varje öga. 

Tänk på! VR finns i flera utföranden, så kvalitén kan skilja sig kraftigt mellan tillverkarna. 

Uppdelningen utav synfältet sker via två linser som monteras mellan bildskärmen och dina ögon, och framkallar på så sätt en så kallad stereoskopisk 3D-upplevelse. 

“Du lurar din hjärna att tro att du befinner dig inne i den virtuella världen” Genom att dela upp ditt synfält via två linser så luras hjärnan att tro att du tittar in I den virtuella världen, denna effekten hade aldrig kunnat uppnås om du enbart hade tittat in i skärmen på nära håll utan att bilden delats upp i två fält med hjälp utav linserna. 

Olika typer av VR använder olika mjukvaror 

Mjukvaran som kommer med ditt VR sett och alla tillbehör på marknaden så som sensorer som överför dina rörelser till dina VR glasögon och registrerar dina rörelser som visas i ditt synfält ger dig en grym upplevelse som tidigare inte kunnat uppnås med gårdagens teknik. 

Dem tre olika Viritual Reality produkterna Idag finns det på marknaden tre stycken olika sett att använda sig utav Viritual Reality, du kan använda dig utav ett VR headset som sammankopplas med din dator, en annan typ är den du sammankopplar med din spelkonsol tex. Ett Play station. 

Tips! VR finns nu även tillgängligt för mobilanvändare. 

Du har även den modellen där du använder dig utav en smartphone för att få till den Virtuella känslan, den fungerar på så sett att du monterar din smartphone i ditt VR headsett så den sitter väldigt nära inpå dina ögon. 

Det finns även en annan typ av Viritual Reality som heter Augmented Reality. Augmented Reality, som på svenska kan översättas till förstärkt verklighet, skiljer sig åt från VR på så sätt att den låter dig ta del av den virituella världen samtidigt som du ser den faktiska världen. 

Det populäraste exempel på Augmented Reallity tekniken idag är Microsofts headset Hololens. Det fungerar så att ljuset som kommer från omgivningen runtomkring dig manipuleras och genom att applicera grafik ovanpå ljuset på hjälmens visir så upplevs detta ljus som en holografisk effekt.

VR kräver ofta dyr utrustning 

Vad krävs av min dator respektive smartphone för VR? Det som krävs för att kunna använda sig av Viritual Reality skiljer sig beroende på vilken utrustning du väljer att använda dig utav, det billigaste alternativet är en Goofle Cardboard för 89 kronor medans dem dyraste produkterna kan kosta upp mot 10 000 kronor. 

Men det räcker inte med endast ett VR headsett utan dem behöver i sin tur kopplas till en PC, spelkonsol eller en smartphone. Men alla VR produkter är inte kompatibla med alla spelkonsoler, datorer eller smartphone, exempelvis Oculus Rift och HTC live kräver att du sammankopplar dem med en datorenhet. 

Dagens VR kräver ganska mycket utav din dator och spelkonsol så det är en väldig fördel att ha ganska nya produkter sammankopplade med sitt VR system för att få ut bästa möjliga upplevelse från VR systemet. Just nu finns det inga trådlösa VR system utan allt behöver kopplas via USB och HDMI för bild och funktioner som handkontroller mm. 

Spel & upplevelser till VR finns hos flera plattformar 

Mjukvaruprodukter så som spel finns bland annat tillgängliga på Steam som är en digital distrubitionsplattform, mer information kan han hitta på företagens hemsidor. 

Just nu är Playstation 4 den enda spelkonsolen som stödjer Viritual Reality baserade spel. Till skillnad från att använda VR via en dator så behöver du aldrig oroa dig att prestandan inte är bra nog då den uppdaterar mjukvaran automatiskt så att den alltid efterföljer kraven som ställs på spelkonsolen utav speltillverkarna. 

Tänk på! VR till spelkonsoler är en betydligt billigare lösning än att koppla headsetet till din dator. 

”Det billiga alternativet Google Carboard kräver endast att du äger en smartphone” OM du varken äger en pc eller ett playstation 4 så finns Viritual Reality att köpa till din smartphone. Det enda som krävs är att du har en telefon med ett Android operativsystem eller ett IOS operativsystem från Apple. 

Med ett Samsung Gear VR behöver du endast fästa din Samsungtelefon i dina VR för att kunna njuta utav en film i VR läge. Mjukvaran till dina carboard VR glasögon laddar du hem via appar på Google play store butiken eller via deras VR Youtube kanal mm.

Redaktionen

red@kontantkort.se
Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka