Analytiker: 40% chans att Apple förvärvar Netflix

Publicerad: 2017-05-07 Analytiker: 40% chans att Apple förvärvar Netflix

Att sitta på en kontanthugg på 256 miljarder dollar kan göra Apple-vd Tim Cook orolig. Apple aktieägare kommer att vilja se att kontanter skvaller minskas och pengarna sätts på jobbet. Apple har redan spenderat 211,2 miljarder dollar av ett auktoriserat återköpsprogram på 250 miljarder dollar.

Det har lagt till ytterligare 50 miljarder dollar till programmet, vandring beloppet till 300 miljarder dollar. Förra kvartalet återvände Apple över 10 miljarder dollar till Apple-investerare i form av en utdelning på 3,2 miljarder dollar och 7 miljarder dollar i återköp av aktier.

Stort tryck på Apple att göra taktiska förvärv  

Vissa stora fondförvaltare vill att Apple använder sina pengar för att göra ett betydande förvärv. I en anteckning som skickades till kunder som heter "Adressering av problemet för mycket pengar", sa en analytiker hos Citibank som heter Jim Suva att en minskning till 10% i repatrieringsskatten skulle få Apple att göra ett stort köp. 

Tips! Ändringar i skatteregler kan påverka Apples potential att köpa sig in i nya marknader. 

Engångsskatten skulle göra det möjligt för Apple att skicka tillbaka till staterna 90% av sina pengar som hålls utomlands, utan att tvinga företaget att betala en besvärlig skatteavgift.

Netflix kan vara Apple-ägt i framtiden 

I samma memo gjorde Suva en lista över sannolika mål för Cupertino. Han vägde saker som den strategiska passformen och den globala omfattningen av varje uppköp och effekten att köpa ett visst företag skulle ha på Apples aktier. 

Tips! Enligt analytiker ligger olika former av underhållningstjänster högt upp på Apples köplista. 

I slutet av hans beräkningar lämnades analytikern med sju strategiska mål för Apple. Högst upp i listan är videoströmmare Netflix. Suva beräknar att det finns en 40% chans att Apple kommer att köpa företaget. 

Nästa är Disney. Analytikern visar att det finns en chans i en-i-fyra (25%) som Apple kommer att förvärva underhållningsjätten.

Bil och spelutvecklare potentiella övriga mål för teknikjätten 

Andra namn som anges i noten är Hulu, Activision Blizzard, Electronic Arts, Take-Two Interactive och Tesla. Enligt Suva har alla dessa företag 10% chans eller mindre att köpa ut av Apple. I sin notis säger Suva att det bästa Apple kan göra med sina pengar är att ta en tredjedel av det och spendera det på ett stort förvärv. Resten av pengarna kan användas för att utöka sitt återköpsprogram.

Redaktionen

red@kontantkort.se
Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka