Låsa upp sim-kort

Om du haft din telefon avstängd och vill sätta på den igen är risken stor att ditt sim-kort kommer vara låst. Sim-kortet skyddas av en pin-kod, personal identification number. Det är den koden som krävs för att låsa upp sim-kortet.

Lås upp sim-kortet med din pin-kod

För att låsa upp ditt sim-kort måste du använda dig av den fyrsiffriga pin-koden. Den fick du i samband med att du fick sim-kortet. Många gånger hittar du pin-koden på det plastkort där sim-kortet satt fast, alternativt på ett separat papper.

Hos de flesta operatörer kan du även se pin-koden om du loggar in på ditt konto på operatörens hemsida. Detta förutsätter dock att du kopplat ditt abonnemang till operatörens hemsida.

Har du vid något tillfälle bytt pin-kod så är det den som gäller.

Efter tre misslyckade försök låser du upp sim-kortet med puk-koden

Du har tre försök på dig att låsa upp sim-kortet med pin-koden. Om du misslyckas med detta krävs den åttasiffriga puk-koden som även den fanns med i samband med att du fick ditt sim-kort.

Du har tio försök på dig att slå in rätt puk-kod. Misslyckas du med detta kommer sim-kortet låsa sig permanent. Du får då beställa ett nytt sim-kort hos din mobiloperatör.